Zupa szparagowa
Data dodania: 02-05-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Pyszna zupa szparagowa z koperkiem i grzankami.
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i aromatyczna.
Polecamy
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smaczna i aromatyczna.
Polecamy
Wspaniała zupa szparagowa - nigdy nie smakuje tak dobrze jak wiosną
Składniki:
Pęczek białych szparagów
Śmietanka słodka 18% - 250 ml
Pęczek koperku - albo nawet dwa
2 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać - pokroić na około 3-4 cm kawałki.
Zalać wodą, posolić i gotować ze szczyptą cukru około 30 minut.
Wyjąć szparagi z wody. Części z główkami odłożyć. Pozostałe części ugotowanych szparagów zmiksować.
W rondelku rozpuścić masło i wrzucić posiekany koperek - przesmażyć około 2 minut. Dodać 2 łyżki mąki i smażyć jeszcze około 2-3 minut. Powoli wlać śmietankę i mieszać. Całość ciągle mieszając gotować około 2-3 minut.
Do wody po szparagach wlać śmietankę z koperkiem i zmiksowane szparagi. Całość chwilkę gotować na małym ogniu. Dodać całe główki szparagów.
Doprawić solą i cukrem.
Grzanki do zupy
Zupa szparagowa smakuje wybornie solo - bez dodatków. Jeśli jednak chcemy dodać do niej coś innego niż np. małe kokardki makaronu razowego to można pokusić się o zrobienie grzanek.
Chleb tostowy lub kawiorkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć kosteczki chleba na złoty kolor.
Dodać do zupy szparagowej już na talerzu bezpośrednio przed spożyciem.
Polecamy do zupy szparagowej białe wino, które doda uroku białej zupie. Wino Blue Nun idealnie się sprawdzi.
Składniki:
Pęczek białych szparagów
Śmietanka słodka 18% - 250 ml
Pęczek koperku - albo nawet dwa
2 łyżki mąki
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Szparagi umyć i obrać - pokroić na około 3-4 cm kawałki.
Zalać wodą, posolić i gotować ze szczyptą cukru około 30 minut.
Wyjąć szparagi z wody. Części z główkami odłożyć. Pozostałe części ugotowanych szparagów zmiksować.
W rondelku rozpuścić masło i wrzucić posiekany koperek - przesmażyć około 2 minut. Dodać 2 łyżki mąki i smażyć jeszcze około 2-3 minut. Powoli wlać śmietankę i mieszać. Całość ciągle mieszając gotować około 2-3 minut.
Do wody po szparagach wlać śmietankę z koperkiem i zmiksowane szparagi. Całość chwilkę gotować na małym ogniu. Dodać całe główki szparagów.
Doprawić solą i cukrem.
Grzanki do zupy
Zupa szparagowa smakuje wybornie solo - bez dodatków. Jeśli jednak chcemy dodać do niej coś innego niż np. małe kokardki makaronu razowego to można pokusić się o zrobienie grzanek.
Chleb tostowy lub kawiorkę pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Smażyć kosteczki chleba na złoty kolor.
Dodać do zupy szparagowej już na talerzu bezpośrednio przed spożyciem.
Polecamy do zupy szparagowej białe wino, które doda uroku białej zupie. Wino Blue Nun idealnie się sprawdzi.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne