Żeberka z grilla
Data dodania: 03-07-2012
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Pyszne i proste w przygotowaniu
Tak przygotowane żeberka są prawdziwą ucztą i gwarantują udane biesiadowanie.
Składniki:
Żeberka wieprzowe mięsne 2 kg
Sól
Pieprz - najlepiej świeżo zmielony
Marynata:
2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżka keczupu
1 łyżka miodu
Chilli
Marynatę przygotować najlepiej dzień wcześniej.
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na dwużebrowe kawałki. Tak przygotowane żeberka włożyć do głębokiego naczynia i zalać marynatą. Dokładnie wymieszać tak, aby marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Włożyć na noc do lodówki pod przykryciem. Można kilkakrotnie przemieszać żeberka w naczyniu.
Piekarnik należy rozgrzać do 180 C. Dopiero po wyjęciu żeberek z marynaty należy je osolić i dodać pieprz.
Żeberka włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę - musi być pojedyncza warstwa. Piec przez około 1 godzinę często przekładając, odwracając i smarując dodatkowo pozostałą marynatą.
Żeberka gotowe są do spożycia kiedy będą zrumienione i mięso będzie odchodzić od kości.
Tak przygotowane żeberka wyśmienicie sprawdzają się w duecie z czerwonym winem a w szczególności z czerwonymi winami włoskimi - wino włoskie
Życzymy smacznego :)
Składniki:
Żeberka wieprzowe mięsne 2 kg
Sól
Pieprz - najlepiej świeżo zmielony
Marynata:
2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżka keczupu
1 łyżka miodu
Chilli
Marynatę przygotować najlepiej dzień wcześniej.
Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na dwużebrowe kawałki. Tak przygotowane żeberka włożyć do głębokiego naczynia i zalać marynatą. Dokładnie wymieszać tak, aby marynata pokryła wszystkie kawałki mięsa. Włożyć na noc do lodówki pod przykryciem. Można kilkakrotnie przemieszać żeberka w naczyniu.
Piekarnik należy rozgrzać do 180 C. Dopiero po wyjęciu żeberek z marynaty należy je osolić i dodać pieprz.
Żeberka włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę - musi być pojedyncza warstwa. Piec przez około 1 godzinę często przekładając, odwracając i smarując dodatkowo pozostałą marynatą.
Żeberka gotowe są do spożycia kiedy będą zrumienione i mięso będzie odchodzić od kości.
Tak przygotowane żeberka wyśmienicie sprawdzają się w duecie z czerwonym winem a w szczególności z czerwonymi winami włoskimi - wino włoskie
Życzymy smacznego :)
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne