Zakochani w winie
Data dodania: 10-02-2017
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Walentynki to w Polsce dość umowne święto – niektórzy w ogóle go nie obchodzą twierdząc, ze Walentynki mają każdego dnia, dla innych z kolei to dobra okazja, by zjeść z bliską osobą romantyczną kolację lub obdarować ją upominkiem prosto z serca. W znalezieniu odpowiedniego prezentu pomocą śpieszą sklepy internetowe, czy supermarkety prześcigając się w stworzeniu jak najlepszej oferty, w której tradycyjne misie, czy kartki zastąpione zostały przez znacznie bardziej wyszukane propozycje, takie jak personalizowane skarpetki, kufle, kubki, notatniki, czy oryginalne deski do krojenia.
Możliwości jest co nie miara, wszystko zależy od naszej kreatywności i zasobności portfela.
Decydując się na walentynkowy wieczór we dwoje warto zatroszczyć się o smakowity trunek, który podkreśli jego niepowtarzalny klimat. Jaki wybrać? Najlepiej taki, który uwiedzie oraz podbije serce i podniebienie – ale nie bardziej niż partner czy partnerka.
Rodzaj wina zależy od tego, co zamierzamy zjeść. Do owoców morza, drobiu i lekkich sałatek polecamy pyszne alzackie wino Hugel Gewurztraminer, który po otwarciu butelki kusi zmysłowym zapachem przywodzącym na myśl lychee, płatki róż i egzotyczne przyprawy. W towarzystwie białego mięsa świetnie wypadnie także nowozelandzkie Silverlake, które swą świeżością i cytrusowym akcentem zaprosi na twarz dyskretny uśmiech aprobaty. Ostrygi i mule koniecznie musimy zestawić z intensywnym i rześkim Abadim Vinho Verde – efekt WOW gwarantowany!
Wspaniałym uwieńczeniem dań na bazie czerwonych mięs są wyraziste trunki o aromacie czereśni i malin, np. Barbaresco DOCG 2005, czy Bouchard Pinot Noir. Taki duet zdecydowanie podniesie temperaturę, a nawet rozgrzeje do czerwoności! I nieśmiało postawiamy tezę, że nikt się jemu nie oprze.
Polecamy dobrej jakości wina w sklepie Euro-wino
Decydując się na walentynkowy wieczór we dwoje warto zatroszczyć się o smakowity trunek, który podkreśli jego niepowtarzalny klimat. Jaki wybrać? Najlepiej taki, który uwiedzie oraz podbije serce i podniebienie – ale nie bardziej niż partner czy partnerka.
Rodzaj wina zależy od tego, co zamierzamy zjeść. Do owoców morza, drobiu i lekkich sałatek polecamy pyszne alzackie wino Hugel Gewurztraminer, który po otwarciu butelki kusi zmysłowym zapachem przywodzącym na myśl lychee, płatki róż i egzotyczne przyprawy. W towarzystwie białego mięsa świetnie wypadnie także nowozelandzkie Silverlake, które swą świeżością i cytrusowym akcentem zaprosi na twarz dyskretny uśmiech aprobaty. Ostrygi i mule koniecznie musimy zestawić z intensywnym i rześkim Abadim Vinho Verde – efekt WOW gwarantowany!
Wspaniałym uwieńczeniem dań na bazie czerwonych mięs są wyraziste trunki o aromacie czereśni i malin, np. Barbaresco DOCG 2005, czy Bouchard Pinot Noir. Taki duet zdecydowanie podniesie temperaturę, a nawet rozgrzeje do czerwoności! I nieśmiało postawiamy tezę, że nikt się jemu nie oprze.
Polecamy dobrej jakości wina w sklepie Euro-wino
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje