Zafrico – dobre wino z Południowej Afryki
Data dodania: 12-05-2017
Winiarski przemysł RPA głównie skupia się wokół bujnie porośniętego regionu Westren Cape. Jest to największy i najważniejszy region tego kraju, zróżnicowanie krajobrazu pozwala na produkcję win w szerokiej gamie stylów, świetnie udają się tu trunki o stylistyce bordoskiej. Warto podkreślić, że o winach afrykańskich bardzo często mawia się, że przypominają najlepsze wina francuskie, z tą różnicą jednak, że mają one zdecydowanie bardziej owocowy charakter. Dzięki temu zyskują one łagodność, rześkość i subtelną słodycz, której często brakuje w winach europejskich.
Popisowym szczepem Południowej Afryki jest Pinotage będący skrzyżowaniem Pinot Noir i Cinsaut. Powstał on w roku 1925 roku z inicjatywy prof. Abrahama Izaka Perolda z University of Stellenbosch. Odmiana ta ma dobrą wydajność, dojrzewa wcześnie i jest odporniejsza na szkodniki niż np. pinot noir. Na jej bazie powstają wina pełne, cieliste i dość dobrze zharmonizowane.
Istnieje wiele win z tego regionu, których skosztowanie dla entuzjastów wina graniczy niemal z koniecznością. Wśród nich znajdują się zarówno wielkie trunki, jak np. Kanonkop Paul Sauer Stellenbosch, jak również wina mniej popularnie, choć także znakomite. W tej kategorii warto wymienić wina Zafrico, które mimo stosunkowo niskiej ceny urzekają klasą, elegancją i znakomitą jakością. Występują one w dwóch rodzajach i smakach – czerwone w wersji półwytrawnej i półsłodkiej oraz białe w wersji półwytrawnej.
Wina te są radośnie owocowe i z cała pewnością dostarcza wiele przyjemności podczas konsumpcji. Warto się skusić.
Wino z RPA - polecamy nie tylko Zafrico.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Republika Południowej Afryki jest jednym z najważniejszych krajów winiarskich na półkuli południowej. Dzięki ponad 300-letniej historii i tradycji w produkcji wina, często opisywany jest on jako pomost między Starym, a Nowym Światem. Wynika to też z umiejętnego łączenia technik produkcji wina wykorzystywanych zarówno na Starym, jak i Nowym Kontynencie.
Winiarski przemysł RPA głównie skupia się wokół bujnie porośniętego regionu Westren Cape. Jest to największy i najważniejszy region tego kraju, zróżnicowanie krajobrazu pozwala na produkcję win w szerokiej gamie stylów, świetnie udają się tu trunki o stylistyce bordoskiej. Warto podkreślić, że o winach afrykańskich bardzo często mawia się, że przypominają najlepsze wina francuskie, z tą różnicą jednak, że mają one zdecydowanie bardziej owocowy charakter. Dzięki temu zyskują one łagodność, rześkość i subtelną słodycz, której często brakuje w winach europejskich.
Popisowym szczepem Południowej Afryki jest Pinotage będący skrzyżowaniem Pinot Noir i Cinsaut. Powstał on w roku 1925 roku z inicjatywy prof. Abrahama Izaka Perolda z University of Stellenbosch. Odmiana ta ma dobrą wydajność, dojrzewa wcześnie i jest odporniejsza na szkodniki niż np. pinot noir. Na jej bazie powstają wina pełne, cieliste i dość dobrze zharmonizowane.
Istnieje wiele win z tego regionu, których skosztowanie dla entuzjastów wina graniczy niemal z koniecznością. Wśród nich znajdują się zarówno wielkie trunki, jak np. Kanonkop Paul Sauer Stellenbosch, jak również wina mniej popularnie, choć także znakomite. W tej kategorii warto wymienić wina Zafrico, które mimo stosunkowo niskiej ceny urzekają klasą, elegancją i znakomitą jakością. Występują one w dwóch rodzajach i smakach – czerwone w wersji półwytrawnej i półsłodkiej oraz białe w wersji półwytrawnej.
Wina te są radośnie owocowe i z cała pewnością dostarcza wiele przyjemności podczas konsumpcji. Warto się skusić.
Wino z RPA - polecamy nie tylko Zafrico.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje