Zabawa z bąbelkami
Cava - co za trunek!
Cava to rodzaj wina musującego powstającego w Hiszpanii w Penedes. Jego produkcja jest taka sama jak w przypadku szampana.
W pierwszej kolejności powstaje wino bazowe posiadające niską zawartość alkoholu oraz wyraźnie zaznaczoną kwasowość. W tym celu wykorzystuje się odpowiednią kompozycję trzech szczepów: xarel-lo, parelladę i macabeo.
W kolejnym etapie, już w butelce zachodzi druga fermentacja, która odpowiedzialna jest za powstanie bąbelków.
Cava musi leżakować przez pewien czas w piwnicy, aby spełnić standardy najwyższej jakości. I udaje się jej to bardzo smakowicie. Wina tego typu posiadają wyrazisty aksamitny smak, dobrą kwasowość i perliste bąbelki, które pięknie rozweselają.
Ciekawą propozycją są także wina typu frizzante, mniej musujące, lekko szczypiące w język, lekkie i również bardzo interesujące.
Serdecznie polecamy Państwa uwadze doskonalą Cavę Rigol, czy Estrellę Frizzante.
Szampan, czy Cava to nie tylko wina od święta, warto cieszyć nimi duszę i ciało przez cały rok.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje