Z nalewką Riga Black Balsam mrozy niestraszne
Data dodania: 03-01-2017
W średniowieczu wiele ciekawych rzeczy działo się w zaciszu klasztornych murów. Mnisi badali zioła, usprawniali warzywnictwo i sadownictwo. Mając pod dostatkiem wspaniałych owoców i ziół oraz znając sztukę destylacji, początkowo zajęli się leczniczymi aspektami nalewek. A że czasu i mądrych ksiąg mieli pod dostatkiem, na efekty długo nie trzeba było czekać.
Lekki przyjemny szmerek wywołany spożyciem nalewki rozjaśniał ich umysły, które tworzyły niezawodne, znane do dziś receptury, cieszące się uznaniem na całym świecie.
Jedną z najpopularniejszych nalewek jest obecnie Riga Black Balsam o łotewskim rodowodzie, powstała z inicjatywy Abrahamsa Kunce’a, lokalnego znachora, kowala i farmaceuty. Jest to napitek zdecydowanie wyjątkowy, posiadający niesamowitą wytrzymałość – przetrwał wszak wojny i zawirowania polityczne – istnieje od 13 pokoleń, a jego popularność stale rośnie.
Czarny Balsam Ryski powstaje według sekretniej, ściśle strzeżonej receptury. Pąki i kwiaty zbierane są i dodawane w określonej ilości i kolejności. W procesie produkcji tej nalewki wszystko ma znaczenie, nawet fazy księżyca!
Pełna lista składników nigdy nie została ujawniona, ale wiadomo, że figurują na niej takie pozycje jak: kwiat lipy, pączki brzozowe, miód, arnika górska, korzeń kozłka lekarskiego, mięta pieprzowa, piołun, kłącze tataraku, jagody, maliny, dziurawiec, żurawina, waleriana, kora dębu, skórka pomarańczowa, imbir, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, i balsam peruwiański. Zioła mieszane są z wódką i wodą, a powstała mikstura przez okres czterech tygodni dojrzewa w beczkach dębowych. Całość przelewana jest finalnie do specjalnych glinianych kamionek, które ochronną swą zawartość przed słońcem.
Czarnego Balsamu warto spróbować, zwłaszcza w okresie zimowym – znakomicie rozgrzewa i wzmacnia odporność.
Polecamy Riga Black Balsam
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
W średniowieczu wiele ciekawych rzeczy działo się w zaciszu klasztornych murów. Mnisi badali zioła, usprawniali warzywnictwo i sadownictwo. Mając pod dostatkiem wspaniałych owoców i ziół oraz znając sztukę destylacji, początkowo zajęli się leczniczymi aspektami nalewek. A że czasu i mądrych ksiąg mieli pod dostatkiem, na efekty długo nie trzeba było czekać.
Lekki przyjemny szmerek wywołany spożyciem nalewki rozjaśniał ich umysły, które tworzyły niezawodne, znane do dziś receptury, cieszące się uznaniem na całym świecie.
Jedną z najpopularniejszych nalewek jest obecnie Riga Black Balsam o łotewskim rodowodzie, powstała z inicjatywy Abrahamsa Kunce’a, lokalnego znachora, kowala i farmaceuty. Jest to napitek zdecydowanie wyjątkowy, posiadający niesamowitą wytrzymałość – przetrwał wszak wojny i zawirowania polityczne – istnieje od 13 pokoleń, a jego popularność stale rośnie.
Czarny Balsam Ryski powstaje według sekretniej, ściśle strzeżonej receptury. Pąki i kwiaty zbierane są i dodawane w określonej ilości i kolejności. W procesie produkcji tej nalewki wszystko ma znaczenie, nawet fazy księżyca!
Pełna lista składników nigdy nie została ujawniona, ale wiadomo, że figurują na niej takie pozycje jak: kwiat lipy, pączki brzozowe, miód, arnika górska, korzeń kozłka lekarskiego, mięta pieprzowa, piołun, kłącze tataraku, jagody, maliny, dziurawiec, żurawina, waleriana, kora dębu, skórka pomarańczowa, imbir, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, i balsam peruwiański. Zioła mieszane są z wódką i wodą, a powstała mikstura przez okres czterech tygodni dojrzewa w beczkach dębowych. Całość przelewana jest finalnie do specjalnych glinianych kamionek, które ochronną swą zawartość przed słońcem.
Czarnego Balsamu warto spróbować, zwłaszcza w okresie zimowym – znakomicie rozgrzewa i wzmacnia odporność.
Polecamy Riga Black Balsam
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje