Z jakim winem komponować dania jarskie?
Jeśli ryba jest smażona, czy pieczona, a przez to bardziej pikantna lub też polana sokiem z cytryny – zestawmy ją wówczas z białym winem wytrawnym. Doskonałą propozycją będzie tutaj portugalskie, tzw. vinho verde (z portugalskiego - zielone wino), np. Lagosta, które jest niezwykle rześkie i świeże. Bardzo fajnie pije się je także w upały – doskonale gasi pragnienie i przynosi błogie uczucie orzeźwienia. Serdecznie polecamy też Państwa uwadze białe nowości z Grecji – wina Alpha oraz doskonałe trunki z Niemiec Limit.
W kwestii innych dań jarskich, obowiązuje zasada komponowania wina względem smaku i pikantności potrawy – kolor wina nie ma tutaj aż takiego znaczenia. I tak np. kotlety zrobione na bazie soi znakomicie będą smakować z winem czerwonym. W przypadku delikatnych sałatek opartych wyłącznie na warzywach proponujemy białe oraz lekkie wina czerwone półsłodkie i półwytrawne, do tych bardziej pikantnych podajmy wina idące w kierunku bardziej wytrawnych. Do bigosu pasuje czerwone wino, które dobierajmy w myśl: im kwaśniejsza kapusta - tym kwaśniejsze wino. A pierogi ruskie lepiej popijać maślanką J
Jak kuchnia bogata tyle możliwości komponowania potraw z winem – zachęcamy do eksperymentów .
Polecamy wina w sklepie Euro-wino
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje