Włoskie wino po raz kolejny odkryte
Data dodania: 29-03-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Ludzie cieszą z picia wina od tysięcy lat. Solidny wkład w rozwój sztuki winiarskiej przypisywany jest starożytnym Rzymianom, którzy z zapałem prowadzili winnice. Uprawa winogron przychodziła im z taką łatwością, że Włochy nazywano niegdyś "Oenotria", czyli kraj wina. Technika produkcji doskonalona była tutaj w średniowieczu, by po tym czasie uzyskać międzynarodową renomę. Dziś wina włoskie są jednymi z najlepszych, a kraj ten znajduje się w czołówce największych producentów. Nie można się temu dziwić, delikatny włoski klimat jest idealny do produkcji wina.
A zaznaczyć należy przy tym także, że jest to jedna z najbardziej różnorodnych produkcji wina na świecie.
W roku 1960 roku wprowadzono szereg przepisów celem kontrolowania jakości wina i jego etykietowania, co zapoczątkowało nowoczesną erę tych szlachetnych trunków.
Wina produkowane są we wszystkich regionach Włoch.
Pod względem wielkości do najważniejszych należą: Veneto, Apulia, Sycylia i Emilia-Romania jednak pod względem najwyższych oznaczeń jakości prym wiodą Piemont i Toskania.
Kraj ten najbardziej znany jest ze swych szlachetnych czerwieni takich jak Chianti czy Barolo, ale powstaje tutaj także szeroka gama doskonałych win białych, w tym Pinot Grigio i Soave, jak również wina musujące takie jak wyborne Prosecco.
Włoskie wina utrzymane są w bardzo odmiennych stylach, od bardzo wytrawnych po ultra słodkie, czerwone, białe, różowe, musujące i wzmocnione.
W tym tygodniu ofertę win włoskich zasiliły istne perełki z regionu Kalabria.
Wśród nich jedno z nich zaserwowane było papieżowi Franciszkowi podczas jego wizyty w tym regionie.
W roku 1960 roku wprowadzono szereg przepisów celem kontrolowania jakości wina i jego etykietowania, co zapoczątkowało nowoczesną erę tych szlachetnych trunków.
Wina produkowane są we wszystkich regionach Włoch.
Pod względem wielkości do najważniejszych należą: Veneto, Apulia, Sycylia i Emilia-Romania jednak pod względem najwyższych oznaczeń jakości prym wiodą Piemont i Toskania.
Kraj ten najbardziej znany jest ze swych szlachetnych czerwieni takich jak Chianti czy Barolo, ale powstaje tutaj także szeroka gama doskonałych win białych, w tym Pinot Grigio i Soave, jak również wina musujące takie jak wyborne Prosecco.
Włoskie wina utrzymane są w bardzo odmiennych stylach, od bardzo wytrawnych po ultra słodkie, czerwone, białe, różowe, musujące i wzmocnione.
W tym tygodniu ofertę win włoskich zasiliły istne perełki z regionu Kalabria.
Wśród nich jedno z nich zaserwowane było papieżowi Franciszkowi podczas jego wizyty w tym regionie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje