Włoskie wino do pizzy
Data dodania: 07-03-2017
W tamtych czasach pizza była prosta, uboga w składniki, sprzedawana na rogu ulicy. I można powiedzieć, że do dziś pozostała ekonomicznym daniem o wszelkich walorach pełnego posiłku, z którym znakomicie komponuje się włoskie wino.
Jako, że pizza jest daniem uniwersalnym zawierającym wiele różnych składników powinniśmy dobierać do niej wina równie uniwersalne, które nie przytłoczą jej pełnego ekspresji smaku. Dobór wina uzależniony jest oczywiście od dodatków. Jeśli pizza jest wykończona wędliną, sosem śmietanowym, sosem serowym, rybami i owcami morza (ale nie ma w niej grama pomidora) to najbezpieczniej jest poruszać się w obrębie Chardonnay.
Krągłe pizze przyozdobione warzywami, delikatnymi wędlinami czy mięsami proszą się o Pinot Noir, Merlot, czy tez proste wina włoskie jak np. Montepulciano d’Abruzzo.
Zdominowane przez nuty czerwonych owoców, takich jak wiśnia i czarna porzeczka Montepulciano jest średnio mocne, niedrogie i łatwe do picia. W przeciwieństwie do bardziej popularnych włoskich odmian jak chociażby Chianti ma łagodne, skoncentrowane taniny, które idealnie pasują do dań twórczych z różnymi dodatkami, w tym do pizzy właśnie. Winem, które doskonale sprawdzi się jako towarzysz do tej włoskiej smacznej potrawy jest na przykład Secolo Montepulciano d’Abruzzo.
Włoska uczta z włoskim winem na pewno się uda. Polecamy wybitne wina włoskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
W dzisiejszych czasach nie ma chyba osoby, która nie kosztowałaby pizzy. Jest to danie niesamowicie znane, szybkie i proste w przygotowaniu, a przede wszystkim cenione za znakomity smak, którego sekret tkwi we właściwie przygotowanym cieście oraz odpowiednim skomponowaniu dodatków. Pizza narodziła się w Neapolu na początku XVIII, do teraz działa tutaj pizzeria L’Antica Pizzeria Port’Abla założona jako pierwsza w roku 1738.
W tamtych czasach pizza była prosta, uboga w składniki, sprzedawana na rogu ulicy. I można powiedzieć, że do dziś pozostała ekonomicznym daniem o wszelkich walorach pełnego posiłku, z którym znakomicie komponuje się włoskie wino.
Jako, że pizza jest daniem uniwersalnym zawierającym wiele różnych składników powinniśmy dobierać do niej wina równie uniwersalne, które nie przytłoczą jej pełnego ekspresji smaku. Dobór wina uzależniony jest oczywiście od dodatków. Jeśli pizza jest wykończona wędliną, sosem śmietanowym, sosem serowym, rybami i owcami morza (ale nie ma w niej grama pomidora) to najbezpieczniej jest poruszać się w obrębie Chardonnay.
Krągłe pizze przyozdobione warzywami, delikatnymi wędlinami czy mięsami proszą się o Pinot Noir, Merlot, czy tez proste wina włoskie jak np. Montepulciano d’Abruzzo.
Zdominowane przez nuty czerwonych owoców, takich jak wiśnia i czarna porzeczka Montepulciano jest średnio mocne, niedrogie i łatwe do picia. W przeciwieństwie do bardziej popularnych włoskich odmian jak chociażby Chianti ma łagodne, skoncentrowane taniny, które idealnie pasują do dań twórczych z różnymi dodatkami, w tym do pizzy właśnie. Winem, które doskonale sprawdzi się jako towarzysz do tej włoskiej smacznej potrawy jest na przykład Secolo Montepulciano d’Abruzzo.
Włoska uczta z włoskim winem na pewno się uda. Polecamy wybitne wina włoskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje