Winorośl
Data dodania: 01-10-2012
Normal
0
21
false
false
false
PL
X-NONE
X-NONE
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Bo w ogrodzie rośnie pnącze, w dzikim winie świat się plącze.
Mimo, że nasz klimat nie jest wymarzonym miejscem dla winorośli, to i tak możemy się cieszyć zwisającymi kiściami winorośli nad głową w letnie i jesienne dni. Niesprzyjająca, dość chłodna aura pozwala jednak na obecność winorośli w naszych ogrodach dzięki umiejętnie, dobrze dobranym odmianom i właściwej ich pielęgnacji. Warto je mieć w ogródku nie tylko ze względu na piękną ozdobę, jaką stanowi winorośl sama w sobie, ale również na wartości smakowe owoców i możliwość zrobienia z nich wielu różnych przetworów.
Praktyczne zastosowanie winorośli to przede wszystkim osłona tarasu o wystawie południowej lub tez południowo – zachodniej, gdyż w takim usytuowaniu ma ona bardzo dobre warunki do wzrostu. Kiedy winorośl się rozrośnie na drewnianej pergoli tworzy niesamowity śródziemnomorski nastrój. Przy takim zastosowaniu najlepiej sprawdza się w naszych warunkach pogodowych odmiana Refren, która jest właśnie wytrzymała na mróz oraz nie straszne jest jej większość chorób grzybowych. Owoce Refrenu dojrzewają w drugiej połowie września, co pozwala nam się dłużej cieszyć urokami odchodzącego lata.
Dla tych, którzy nie mają ogródków istnieje również szansa i możliwość radowania się urokami winorośli. Potrzebny jest tylko nasłoneczniony i osłonięty od wiatrów balkon. Krzewy winorośli sadzi się każdy w osobnej donicy, wiadrze lub drewnianej kadzi. Na dnie obowiązkowo musi być otwór wraz z warstwą drenażu. Do takiej uprawy najlepiej nadają się takie odmiany winorośli, jak Skarb Panonii, Iza, Alden lub Schuyler.
Winorośle będą lepiej owocować, gdy w okresie kwitnienia będzie się kilkakrotnie potrząsać gałązkami, co sprzyja lepszemu zapyleniu kwiatów, przez co zawiąże się więcej owoców. Na każdym pędzie powinno się zostawiać tylko 1-3 grona i do tego z każdego grona należy wycinać 1/3 jagód. Poprzez takie zabiegi uzyskuje się większe i bardziej odporne na choroby grzybowe winogrona.
Winorośl to wspaniała spiżarnia świeżych owoców wprost na wyciągnięcie ręki. Deser dostępny z okna lub z fotela. Winorośl to krzew obfitości, który pozwala cieszyć się słodkimi owocami, a najlepiej do tego celu nadaje się złotozielona odmiana Prim lub też Swenson Red o różowych owocach.
Najcenniejsze dla amatorów podjadania winogron i to najlepiej prosto z krzewu są odmiany beznasienne, czyli pozbawione pestek. Do najbardziej lubianych należą owocujące we wrześniu Einset – mające różowoczerwone grona, Himrod – posiadające grona zielone, oraz Reliance – zachwycające pudroworóżową barwą gron.
Jak dobrze wszyscy wiemy, winogrona to podstawowy produkt do wyrobu wybornych trunków, a zwłaszcza wina. Odczuwa się ogromną satysfakcję, gdy można częstować własnoręcznie wykonanym winem, tym bardziej, iż produkcja wcale nie jest taka łatwa i prosta i wymaga wielu zabiegów oraz szerokiej znajomości tematu.
Obcowanie z przyrodą jest zawsze niezmiernie wspaniałym doświadczeniem, zwłaszcza wówczas, gdy mamy wpływ na powodzenie jakiegoś przedsięwzięcia, z którego efektów możemy czerpać siły i pozytywną energię.
Praktyczne zastosowanie winorośli to przede wszystkim osłona tarasu o wystawie południowej lub tez południowo – zachodniej, gdyż w takim usytuowaniu ma ona bardzo dobre warunki do wzrostu. Kiedy winorośl się rozrośnie na drewnianej pergoli tworzy niesamowity śródziemnomorski nastrój. Przy takim zastosowaniu najlepiej sprawdza się w naszych warunkach pogodowych odmiana Refren, która jest właśnie wytrzymała na mróz oraz nie straszne jest jej większość chorób grzybowych. Owoce Refrenu dojrzewają w drugiej połowie września, co pozwala nam się dłużej cieszyć urokami odchodzącego lata.
Dla tych, którzy nie mają ogródków istnieje również szansa i możliwość radowania się urokami winorośli. Potrzebny jest tylko nasłoneczniony i osłonięty od wiatrów balkon. Krzewy winorośli sadzi się każdy w osobnej donicy, wiadrze lub drewnianej kadzi. Na dnie obowiązkowo musi być otwór wraz z warstwą drenażu. Do takiej uprawy najlepiej nadają się takie odmiany winorośli, jak Skarb Panonii, Iza, Alden lub Schuyler.
Winorośle będą lepiej owocować, gdy w okresie kwitnienia będzie się kilkakrotnie potrząsać gałązkami, co sprzyja lepszemu zapyleniu kwiatów, przez co zawiąże się więcej owoców. Na każdym pędzie powinno się zostawiać tylko 1-3 grona i do tego z każdego grona należy wycinać 1/3 jagód. Poprzez takie zabiegi uzyskuje się większe i bardziej odporne na choroby grzybowe winogrona.
Winorośl to wspaniała spiżarnia świeżych owoców wprost na wyciągnięcie ręki. Deser dostępny z okna lub z fotela. Winorośl to krzew obfitości, który pozwala cieszyć się słodkimi owocami, a najlepiej do tego celu nadaje się złotozielona odmiana Prim lub też Swenson Red o różowych owocach.
Najcenniejsze dla amatorów podjadania winogron i to najlepiej prosto z krzewu są odmiany beznasienne, czyli pozbawione pestek. Do najbardziej lubianych należą owocujące we wrześniu Einset – mające różowoczerwone grona, Himrod – posiadające grona zielone, oraz Reliance – zachwycające pudroworóżową barwą gron.
Jak dobrze wszyscy wiemy, winogrona to podstawowy produkt do wyrobu wybornych trunków, a zwłaszcza wina. Odczuwa się ogromną satysfakcję, gdy można częstować własnoręcznie wykonanym winem, tym bardziej, iż produkcja wcale nie jest taka łatwa i prosta i wymaga wielu zabiegów oraz szerokiej znajomości tematu.
Obcowanie z przyrodą jest zawsze niezmiernie wspaniałym doświadczeniem, zwłaszcza wówczas, gdy mamy wpływ na powodzenie jakiegoś przedsięwzięcia, z którego efektów możemy czerpać siły i pozytywną energię.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje