Wybór wina bardzo często zależy od jego przeznaczenia. Czy będziemy podawać je do obiadu? Na romantyczną kolację „we dwoje”? Jako prezent w ramach podziękowania? A może na spotkanie towarzyskie, by po prostu rozweselało serca? Możliwości jest naprawdę mnóstwo. A najlepszym rozwiązaniem będzie klasyczne czerwone wino wytrawne, które pasuje do większości potraw jest przyjemne w piciu, uwodzące swą lekkością i owocową nutą lub delikatne białe wino wytrawne, doskonale sprawdzające się jako aperitif. Gdy nie znamy preferencji przyjaciół lub osoby, którą pragniemy obdarować warto zdecydować się na wino wytrawne, które w czasie powstawania nie miało lub miało krótki kontakt z dębową beczką. Drewno przekazuje wszak winu specyficzne aromaty, które nie zawsze spotkają się z uznaniem – wszystko zależy od indywidualnych upodobań i gustu. Czerwone wino wytrawne jest też bardzo wszechstronnym trunkiem. Dlaczego? Bo zawsze można je podgrzać, doprawić i zrobić z niego aromatycznego grzańca, idealnego na jesienno-zimową aurę. Ponad to spożywane regularnie, lecz w umiarkowanej ilości pomaga zachować zdrowie oraz młodość. Świetnym przykładem potwierdzającym tę regułę jest francuski paradoks.