Wino włoskie
Data dodania: 18-07-2012
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wino z Włoch
Wino włoskie - kilka słów
Włochy to drugie państwo na świecie jeśli chodzi o spożycie wina w przeliczeniu na osobę na rok - około 54 litry/rok.
Produkcja win w zależności od roku zajmuje pierwsze lub drugie miejsce na świecie (na przemian z Francją) jeśli chodzi o ilość. Ponieważ Włochy są dużym krajem terytorialnie oraz występuje tu duże zróżnicowanie jeśli chodzi o glebę, ukształtowanie terenu i klimat - możemy tutaj znaleźć bardzo duże bogactwo różnych win.
Dlatego też proponujemy duży wybór win włoskich:
www.euro-wino.pl/wlochy-c-3.html
Włochy
Italia nie ustępuje Francji jeśli chodzi o różnorodność win, a jej licząca blisko 3000 lat tradycja winiarska sprawia, że kraj ten pozostaje jednym z najważniejszych producentów wina na świecie. Na jej obszarach kultywuje się uprawę ponad 2000 lokalnych odmian winorośli. Fakt ten podyktowany jest długą historią tutejszego winiarstwa oraz tym, iż winiarze uprawiają różnorodne winogrona dostosowane do miejscowych warunków. Wśród flagowych włoskich szczepów dominują:
· Sangiovese – najpowszechniej uprawiany we Włoszech szczep czerwony. Na jego bazie tworzone są wina o ziemistym aromacie ziół, wanilii i kwaśnych wiśni np. CHIANTI CASTELLANI '08 CHIANTI D.O.C.G.
· Barbera – jest drugą co do wielkości upraw czerwoną odmianą we Włoszech. Typowe wina z tego szczepu są pełne, o aromacie słodkich, czerwonych owoców, przypraw oraz dymu z drewna, np. BARBERA D'ALBA '05/06 D.O.C. BARBERA D'ALBA
· Montepulciano – daje wina czerwone, lekkie o smaku wiśni oraz ciemnych owoców i nucie pieprzowej, np. ALDIANO MONTEPULCIANO D'ABRUZZO '07 D.O.C.
· Primitivo – szczep ten używany jest głównie w kupażach i winach odmianowych. Daje on trunki o wysokiej zawartości alkoholu i aromacie kwaśnych wiśni, np. PRIMITIVO POLVANERA 14 DOC 2006
· Trebbiano – inaczej nazywany ugni blanc to najbardziej popularna we Włoszech biała odmiana. Wina tego szczepu są bardzo świeże acz pospolite, np. DUE MARI TREBBIANO D'ABRUZZO '08 D.O.C
· Cortese – najlepsze białe wina tego szczepu pochodzą z Gavi i odznaczają się aromatami limonki, renklody oraz nutami mineralnymi, np. GAVI DI GAVI 08/09 – BATASIOLO D.O.C.G
Krain winiarskich w Italii jest tyle, ile kierunków świata, wyróżnia się:
· Włochy północno-zachodnie,
· Włochy północno-wschodnie,
· Włochy środkowe z Toskanią,
· Włochy południowe i wyspy.
W każdej z nich obowiązuje skomplikowany system włoskiego prawa winiarskiego, który składa się z czterech grup:
· DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – to najwyższy stopień klasyfikacji włoskich win,
· DOC (Denominazione di Origine Controllata) – kategoria ta jest odpowiednikiem francuskiego AOC,
· IGT (indicazione Geografica Tipica) – stopień ten jest równoważnikiem francuskiej vin de pays,
· VDT (Vino da Tavola), czyli wino stołowe.
Punktem zwrotnym w rozwoju przemysłu winiarskiego było pojawienie się w latach 60. supertoskanów. Pojęcie to odnosi się do win powstających na bazie międzynarodowych szczepów, które wykraczają poza ogólnie przyjętą klasyfikację win włoskich. Za ich ojca uważany jest markiz Mario Incisa della Rocchetta. W 1944 roku przywiózł on z winnicy Chateau Laifite w Pauillac pierwsze sadzonki Cabernet Sauvignon, które dały początek pierwszym supertoskanom. Godnym polecenia winem z tej kategorii jest Sassicaia 2007.
Włochy to drugie państwo na świecie jeśli chodzi o spożycie wina w przeliczeniu na osobę na rok - około 54 litry/rok.
Produkcja win w zależności od roku zajmuje pierwsze lub drugie miejsce na świecie (na przemian z Francją) jeśli chodzi o ilość. Ponieważ Włochy są dużym krajem terytorialnie oraz występuje tu duże zróżnicowanie jeśli chodzi o glebę, ukształtowanie terenu i klimat - możemy tutaj znaleźć bardzo duże bogactwo różnych win.
Dlatego też proponujemy duży wybór win włoskich:
www.euro-wino.pl/wlochy-c-3.html
Włochy
Italia nie ustępuje Francji jeśli chodzi o różnorodność win, a jej licząca blisko 3000 lat tradycja winiarska sprawia, że kraj ten pozostaje jednym z najważniejszych producentów wina na świecie. Na jej obszarach kultywuje się uprawę ponad 2000 lokalnych odmian winorośli. Fakt ten podyktowany jest długą historią tutejszego winiarstwa oraz tym, iż winiarze uprawiają różnorodne winogrona dostosowane do miejscowych warunków. Wśród flagowych włoskich szczepów dominują:
· Sangiovese – najpowszechniej uprawiany we Włoszech szczep czerwony. Na jego bazie tworzone są wina o ziemistym aromacie ziół, wanilii i kwaśnych wiśni np. CHIANTI CASTELLANI '08 CHIANTI D.O.C.G.
· Barbera – jest drugą co do wielkości upraw czerwoną odmianą we Włoszech. Typowe wina z tego szczepu są pełne, o aromacie słodkich, czerwonych owoców, przypraw oraz dymu z drewna, np. BARBERA D'ALBA '05/06 D.O.C. BARBERA D'ALBA
· Montepulciano – daje wina czerwone, lekkie o smaku wiśni oraz ciemnych owoców i nucie pieprzowej, np. ALDIANO MONTEPULCIANO D'ABRUZZO '07 D.O.C.
· Primitivo – szczep ten używany jest głównie w kupażach i winach odmianowych. Daje on trunki o wysokiej zawartości alkoholu i aromacie kwaśnych wiśni, np. PRIMITIVO POLVANERA 14 DOC 2006
· Trebbiano – inaczej nazywany ugni blanc to najbardziej popularna we Włoszech biała odmiana. Wina tego szczepu są bardzo świeże acz pospolite, np. DUE MARI TREBBIANO D'ABRUZZO '08 D.O.C
· Cortese – najlepsze białe wina tego szczepu pochodzą z Gavi i odznaczają się aromatami limonki, renklody oraz nutami mineralnymi, np. GAVI DI GAVI 08/09 – BATASIOLO D.O.C.G
Krain winiarskich w Italii jest tyle, ile kierunków świata, wyróżnia się:
· Włochy północno-zachodnie,
· Włochy północno-wschodnie,
· Włochy środkowe z Toskanią,
· Włochy południowe i wyspy.
W każdej z nich obowiązuje skomplikowany system włoskiego prawa winiarskiego, który składa się z czterech grup:
· DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – to najwyższy stopień klasyfikacji włoskich win,
· DOC (Denominazione di Origine Controllata) – kategoria ta jest odpowiednikiem francuskiego AOC,
· IGT (indicazione Geografica Tipica) – stopień ten jest równoważnikiem francuskiej vin de pays,
· VDT (Vino da Tavola), czyli wino stołowe.
Punktem zwrotnym w rozwoju przemysłu winiarskiego było pojawienie się w latach 60. supertoskanów. Pojęcie to odnosi się do win powstających na bazie międzynarodowych szczepów, które wykraczają poza ogólnie przyjętą klasyfikację win włoskich. Za ich ojca uważany jest markiz Mario Incisa della Rocchetta. W 1944 roku przywiózł on z winnicy Chateau Laifite w Pauillac pierwsze sadzonki Cabernet Sauvignon, które dały początek pierwszym supertoskanom. Godnym polecenia winem z tej kategorii jest Sassicaia 2007.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje