Wino u swych źródeł
Data dodania: 17-02-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Koszerne rarytasy
Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż to właśnie Bliski Wschód jest prawdziwą kolebką winiarstwa. Historycy utrzymują, ze to właśnie tu ponad 6000 lat p.n.e. człowiek po raz pierwszy zakosztował wina.
Koleje losu tego trunku biegły w tym rejonie po różnych torach nie dając zazwyczaj satysfakcjonujących wyników. Z biegiem czasu sytuacja zdecydowanie uległa poprawie, a nowocześni winiarze czerpiąc z tradycji zaczęli wytwarzać w tym zakątku globu jedne z najbardziej fascynujących win na świecie.
Nie każdy zdaje sobie sprawę, iż to właśnie Bliski Wschód jest prawdziwą kolebką winiarstwa. Historycy utrzymują, ze to właśnie tu ponad 6000 lat p.n.e. człowiek po raz pierwszy zakosztował wina.
Koleje losu tego trunku biegły w tym rejonie po różnych torach nie dając zazwyczaj satysfakcjonujących wyników. Z biegiem czasu sytuacja zdecydowanie uległa poprawie, a nowocześni winiarze czerpiąc z tradycji zaczęli wytwarzać w tym zakątku globu jedne z najbardziej fascynujących win na świecie.
Wina z Izraela
Kondycja winiarstwa izraelskiego polepszyła się pod koniec XIX wieku, kiedy to jeden z Rotschildów wznowił uprawę winorośli na tym terenie. Aż do lat osiemdziesiątych wina izraelskie miały wyłącznie religijne konotacje. Rewolucja zaczęła się wraz z posadzeniem winorośli na wulkanicznych glebach wzgórz Golan.
Dziś Izrael eksportuje bardzo dużo wina, co swe wytłumaczenie znajduje w ogromnym zainteresowaniu świata winami koszernymi. Regionem, który obdarzony jest w tej kwestii największym potencjałem jest Galilea. Odpowiednie gleby, jak również suchy klimat i sztuczna regulacja opadów deszczu stwarzają doskonałe warunki pod uprawę winorośli.
Lokalne odmiany izraelskie dawno wymarły – uprawia się tu wyłącznie międzynarodowe szczepy takie jak: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, słodki Muscat, czy aromatyczny Zinfandel.
Można powiedzieć, że kalifornijskie wpływy przeobraziły tutejszy styl produkcji wina na bardziej nowoświatowy.
Wina koszerne jak brylanty w koronie
Sukces win izraelskich nie jest dziełem przypadku, wynika on z wielkiego wyczucia do uprawy winogron oraz ogromnej wiedzy tutejszych winiarzy. Osiągnięcia izraelskich winiarni bez wątpienia napawają swoich właścicieli dumą, jednocześnie nie pozwalają osiąść im na laurach. W związku z tym regularnie rozpoczynają oni nowe uprawy i inwestują w badania, by konsumentom dostarczać jak najlepszy produkt.
Bez wątpienia takim mianem określić można wina koszerne, których produkcja objęta jest specjalnymi restrykcjami nadzorowanymi przez samego rabina. Wedle obowiązujących przepisów uprawa jagód gronowych winna odbywać się pod przykryciem. Ponad to przy produkcji win koszernych pracować mogą jedynie mężczyźni, którzy są praktykującymi Żydami.
Produkcja wina koszernego jest całkowicie odizolowana od produkcji innych trunków. Urządzenia produkcyjne i inne narzędzia służące do jego wyrobu muszą być bardzo starannie czyszczone i sterylizowane.
Koniec końców otrzymujemy produkt bardzo wysokiej jakości, który ceniony jest na świecie i na który popyt nieustannie rośnie.
Kondycja winiarstwa izraelskiego polepszyła się pod koniec XIX wieku, kiedy to jeden z Rotschildów wznowił uprawę winorośli na tym terenie. Aż do lat osiemdziesiątych wina izraelskie miały wyłącznie religijne konotacje. Rewolucja zaczęła się wraz z posadzeniem winorośli na wulkanicznych glebach wzgórz Golan.
Dziś Izrael eksportuje bardzo dużo wina, co swe wytłumaczenie znajduje w ogromnym zainteresowaniu świata winami koszernymi. Regionem, który obdarzony jest w tej kwestii największym potencjałem jest Galilea. Odpowiednie gleby, jak również suchy klimat i sztuczna regulacja opadów deszczu stwarzają doskonałe warunki pod uprawę winorośli.
Lokalne odmiany izraelskie dawno wymarły – uprawia się tu wyłącznie międzynarodowe szczepy takie jak: Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, słodki Muscat, czy aromatyczny Zinfandel.
Można powiedzieć, że kalifornijskie wpływy przeobraziły tutejszy styl produkcji wina na bardziej nowoświatowy.
Wina koszerne jak brylanty w koronie
Sukces win izraelskich nie jest dziełem przypadku, wynika on z wielkiego wyczucia do uprawy winogron oraz ogromnej wiedzy tutejszych winiarzy. Osiągnięcia izraelskich winiarni bez wątpienia napawają swoich właścicieli dumą, jednocześnie nie pozwalają osiąść im na laurach. W związku z tym regularnie rozpoczynają oni nowe uprawy i inwestują w badania, by konsumentom dostarczać jak najlepszy produkt.
Bez wątpienia takim mianem określić można wina koszerne, których produkcja objęta jest specjalnymi restrykcjami nadzorowanymi przez samego rabina. Wedle obowiązujących przepisów uprawa jagód gronowych winna odbywać się pod przykryciem. Ponad to przy produkcji win koszernych pracować mogą jedynie mężczyźni, którzy są praktykującymi Żydami.
Produkcja wina koszernego jest całkowicie odizolowana od produkcji innych trunków. Urządzenia produkcyjne i inne narzędzia służące do jego wyrobu muszą być bardzo starannie czyszczone i sterylizowane.
Koniec końców otrzymujemy produkt bardzo wysokiej jakości, który ceniony jest na świecie i na który popyt nieustannie rośnie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje