Wino śliwkowe to trunek powstający na bazie świeżych, dojrzałych polskich śliwek lub z japońskiego owocu Ume, który potocznie nazywany jest śliwką, choć wcale nią nie jest.
Receptura oraz proces produkcyjny polskiego wina śliwkowego jest połączeniem kilkuwiekowej tradycji z nowoczesną technologią winiarską. Zawiera ono 13% alkoholu i dostępne są jego dwa warianty – półwytrawny i słodki. Obydwa rodzaje charakteryzują wspólne cechy – wyróżnia je intensywny owocowy zapach, w smaku są lekkie i delikatne, cudownie śliwkowe, mają niepowtarzalny, silny charakter, którego nie da się odnieść do innych win śliwkowych.
Polskie wino śliwkowe, jak i wino z owocu Ume najznakomitsze jest schłodzone, podane klasycznie w kieliszku. Latem wspaniale smakuje jako szprycer z wodą gazowaną i dodatkami lub jako baza do fantazyjnych drinków. Jest także dobrym partnerem kulinarnym, zwłaszcza do kuchni azjatyckiej, czy dobrego sushi.