Wino Porto – słodycz okiełznana
Data dodania: 28-06-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
W Europie wciąż produkuje się i wypija zdecydowanie więcej wina niż na wszystkich innych kontynentach razem wziętych. Stary kontynent to z jeden strony ostroja winiarskich tradycji, z drugiej strony zmuszeni przez konkurencję z Nowego Świata winiarze europejscy coraz częściej stosują nowatorskie rozwiązania i wytwarzają wina, jakich próżno byłoby szuka kilka dekad temu. Tradycyjną trójkę najważniejszych krajów winiarskich Europy stanowią Francja, Włochy i Hiszpania.
Nie znaczy to jednak, że inne tutejsze kraje są w tyle. Jednym z ciekawszych miejsc jest Portugalia, w której powstają kapitalne, oryginalne wina z autochtonicznych, niespotykanych nigdzie indziej odmian winorośli. Najsłynniejsze znane tu apelacje to Vinho Verde, gdzie dominują świeże białe wina idealnie gaszące pragnienie w upalny dzień, czy leżące nad Tagiem zagłębie świetnych i bezpretensjonalnych win Ribatejo.
Na Półwyspie Setubal opodal stolicy kraju powstaje słynne słodkie wino moscatel, ale najbardziej znane słodkie wina to występujące w wieli gatunkach Porto, które powstaje nad przecinającą północną część kraju rzeką Douro i leżącym przy ujściu do Atlantyku mieście Vila Nova de Gaia (naprzeciwko Porto). Czym Porto przysporzyło sobie takiej sławy? Doskonałym smakiem, aromatem pełnym lata i tym, czego nie można znaleźć w żadnym innym słodkim winie.
I wcale nie jest to kwestia jego wzmocnienia, bo nie da się ukryć, wino to jest z całkiem sporym przytupem. Tajemnica tkwi w kraju, w którym powstaje, w jego tradycji, ziemi, klimacie, kulturze. Są to cechy nie do odtworzenia w żadnych innych warunkach. Wino Porto występować może w wersji czerwonej lub białej i takich rodzajach jak tawny, ruby, vintage, reserve, rocznikowe i nierocznikowe, starzone albo niestarzone.
Ta różnorodność czyni je winami, które można, a przede wszystkim WARTO odkrywać.
Serdecznie polecamy wina serii Porto Cruz. A koniecznie na czwartkowy mecz Polska-Portugalia.
Na Półwyspie Setubal opodal stolicy kraju powstaje słynne słodkie wino moscatel, ale najbardziej znane słodkie wina to występujące w wieli gatunkach Porto, które powstaje nad przecinającą północną część kraju rzeką Douro i leżącym przy ujściu do Atlantyku mieście Vila Nova de Gaia (naprzeciwko Porto). Czym Porto przysporzyło sobie takiej sławy? Doskonałym smakiem, aromatem pełnym lata i tym, czego nie można znaleźć w żadnym innym słodkim winie.
I wcale nie jest to kwestia jego wzmocnienia, bo nie da się ukryć, wino to jest z całkiem sporym przytupem. Tajemnica tkwi w kraju, w którym powstaje, w jego tradycji, ziemi, klimacie, kulturze. Są to cechy nie do odtworzenia w żadnych innych warunkach. Wino Porto występować może w wersji czerwonej lub białej i takich rodzajach jak tawny, ruby, vintage, reserve, rocznikowe i nierocznikowe, starzone albo niestarzone.
Ta różnorodność czyni je winami, które można, a przede wszystkim WARTO odkrywać.
Serdecznie polecamy wina serii Porto Cruz. A koniecznie na czwartkowy mecz Polska-Portugalia.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje