Wino Porto przepis na drinka
Data dodania: 06-06-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne
Klasyczne portugalskie wino Porto swą nazwę wzięło od portowego miasta Porto, w którym ujście ma rzeka Douro. Trunek ten dzięki swym charakterystycznym cechom takim jak mocny charakter, wysoka zawartość ekstraktu pozostawia na podniebieniu bardzo długie i miłe wrażenia smakowe. Wino Porto bardzo chętnie wykorzystywane jest także w kuchni, jako dodatek do potraw. Jest także częstym składnikiem drinków i koktajli. Jednym z popularniejszych w tej kategorii jest Chicago Fizz, którego przygotowanie jest szybkie i proste
Chicago Fizz
kieliszek czerwonego wina Porto, np. Porto Cruz Tawny (Porto najlepiej podawać delikatnie schłodzone w temperaturze 16-17, w wyższej temperaturze jest ono bardziej alkoholowe)
zmiksowane jedno żółtko
wedle uznania trochę wody sodowej
mała łyżeczka cukru (porto jest bardzo słodkie, należy uważać, żeby nie przesadzić ze słodyczą)
sok z cytryny do smaku
Na zdrowie i smacznego Wino Porto
kieliszek czerwonego wina Porto, np. Porto Cruz Tawny (Porto najlepiej podawać delikatnie schłodzone w temperaturze 16-17, w wyższej temperaturze jest ono bardziej alkoholowe)
zmiksowane jedno żółtko
wedle uznania trochę wody sodowej
mała łyżeczka cukru (porto jest bardzo słodkie, należy uważać, żeby nie przesadzić ze słodyczą)
sok z cytryny do smaku
Na zdrowie i smacznego Wino Porto
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne