Porto to doskonałe portugalskie wino słodkie o ponadstandardowej zawartości alkoholu oscylującej przeważnie w granicach 19-22%. Powstaje w regionie Douro w wielu rodzajach, o rożnych kolorach, odmiennych aromatach i stylach wynikających ze sposobu dojrzewania. Białe Porto stanowi niewielki procent produkcji i może być słodsze lub bardziej wytrawne. Zdecydowana większość win Porto jest czerwona i słodka.
Wyróżnia się dwa główne rodzaje czerwonego Porto:
Tawny, które dojrzewając w beczkach zyskuje ceglany kolor i aromat bakalii. Pośród Tawny, w wyższych kategoriach wyróżniane jest:
Porto Tawny Reserva – około 7 lat dojrzewania,
Porto Tawny rocznikowe – ze wskazaniem wieku – 10, 20, 30 lub więcej lat w beczce, np. Porto Tawny Grahams 10 Years Old, Porto Tawny Colheita – wino z jednego rocznika dojrzewające 7 lat w beczce.
Ruby, o ciemnej czerwonej barwie z aromatami owoców i wigorem młodych win. Wśród Ruby podział jest następujący:
Porto Ruby Reserva – wino młode, wino ciemniejsze i bardziej nasycone niż samo Ruby Porto Ruby LBV – wino z jednego rocznika, wysokiej jakości, butelkowane między czwartym, a szóstym rokiem dojrzewania, np. Porto Ramos Pinto LBV, Porto Ruby Vintage – wino znakomitej jakości z jednego rocznika, produkowane jedynie w najlepszych latach, butelkowane między drugim, a trzecim rokiem dojrzewania, np. Porto Ramos Pinto Vintage 2000.
Zasadnicza różnica między obu stylami wynika z czasu butelkowania - Tawny dojrzewają długo w beczkach, Ruby szybciej trafiają do butelek.