Wina niemieckie to przede wszystkim wina białe, które wyróżniają się delikatnością, intensywnością i dużą harmonią smakową. Charakteryzuje je dość niska zawartość alkoholu oraz niezwykle bogate aromaty. Kraj ten wypracował sobie solidną pozycję oferując szeroką paletę trunków, od słodkich – trockenbeerensuslese po rześkie kabinetty. Większość tutejszych win wypijana jest lokalnie, tylko kilka czołowych niemieckich winiarni znanych jest poza granicami państwa. Sukces na arenie międzynarodowej osiągnęli tacy producenci jak
Weingut Egonn Muller Scharzhof czy
Weingut Reichsgraf Von Kesselstatt. Do czołowych regionów winiarskich należą Mosel-Saar-Ruwer, Hesja Nadreńska czy Palatynat, natomiast za najlepsze uważane są winnice na stromych stokach Rheingau.
Najważniejszym niemieckim szczepem jest Riesling, który przez wielu ekspertów postrzegany jest jako najszlachetniejsza biała odmiana winorośli. Na jego bazie wytwarzane są wina najznakomitszej jakości we wszystkich możliwych typach. Charakterystyczne aromaty i smaki dla rieslingów zaczynają się od jabłkowych, cytrusowych, mineralnych przez egzotycznie owocowe po najsłodsze miodowe. Wraz z wiekiem pojawiają się w nim także aromaty benzynowo-naftowe.