Wino na upał – Vinho Verde
Data dodania: 18-07-2024
Choć Portugalia to niewielki kraj jest w nim wiele osobliwych regionów winiarskich, zróżnicowanych klimatów oraz niesamowitej lokalnej specyfiki. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej północnym rejonom, które dają nam rześkie „zielone wina” z Minho oraz pełne charakteru wina czerwone i tęgie, mocne Porta z Douro. Jako że za oknem lato w pełni, a temperatury powietrza biją zeszłoroczne rekordy obszar zainteresowań zawęzimy do świeżych i aromatycznych vinhos verdes.
Co to jest Vinho Verde?
Północny wschód Portugalii jest regionem, w którym wpływ Atlantyku jest najsilniejszy. Nasycona zieleń krajobrazu wydaje się przenikać do win tam produkowanych nadając im bardzo swoistych cech. Winogrona mają tu zdecydowanie trudniejsze warunki do dojrzewania niż w innych częściach kraju, wzrastają znacznie wolniej dzięki czemu powstające na ich bazie wina zyskują więcej aromatów i zachowują wyższą, ożywczą kwasowość.
Świąt niesamowicie ceni vinhos verdes, które produkowane są z odmian alvarinho, loureiro, trajadura, avesso, arinto i azal. Przeważająca większość to znakomite kupaże. Białe vinho verde ma zazwyczaj delikatny cytrusowy, czasami kwiatowy aromat i dosyć wyrazistą kwasowość, co dodaje im znakomitej świeżości. I stąd też nietypowe określenie win, wszak nie są one zielone tylko bardzo czyste i rześkie – najodpowiedniejsze na upały. Serdecznie polecamy z tej kategorii znakomite Torre de Lapela Vinho Verde oraz Vinho Verde Grantino
Jakie są inne dobre wina na upał?
Latem najlepiej smakują wina schłodzone, co automatycznie zawęża kręg poszukiwań do koloru białego i różowego. Jeśli już, wina czerwone sprawdzą się na wieczór, kiedy kreska na termometrze nieco spadnie, a nagrzana słońcem ziemia ostygnie. W ciągu dnia najlepsze będą wina lekkie, rześkie i orzeźwiające, które wspaniale uzupełnią klasyczne potrawy lata, ale też skutecznie ugaszą pragnienie. Wybór dobrego białego wina będzie najlepszym rozwiązaniem. Jego propozycja podania z zimną wodą sodową jest niczym ambrozja w upalne popołudnie. Gorąco polecamy wina na bazie poniższych szczepów:
Chardonnay - to jeden z najpopularniejszych białych szczepów oraz doskonały wybór w przypadku, gdy nie jesteśmy pewni, co lubią nasi goście. Jego charakter, świeżość oraz tropikalne odwołania czynią wina na bazie Chardonnay najlepszymi towarzyszami ryb, jak również z kurczaka.
Pinot Grigio - wino na bazie Pinot Grigio (Pinot Gris) niesie w swym smaku trochę więcej słodyczy niż Chardonnay i dobrze współgra z potrawami mającymi trochę więcej przypraw. To również świetna para dla sezonowych, dojrzałych owoców i ostrych letnich przekąsek
Riesling - Riesling jest odmianą wielką, występującą zarówno w wersji słodkiej, jak wytrawnej, dzięki czemu można zadowolić podniebienia niemal każdego uczestnika napowietrzengo spotkania. Rieslingi powinny być podawane dobrze schłodzone, można delektować się ich smakiem solo, jeśli pragniemy ugasić pragnienie lub w towarzystwie konkretnej potrawy
Sauvignon Blanc - wyrazisty i bardzo orzeźwiający szczep dający wina o cudownym aromacie. Szczególnie dobrze udaje się w Nowej Zelandii, np. Rapaura.
W upalny dzień nic nie smakuje też tak dobrze jak kieliszek dobrze schłodzonego Prosecco, czy Cavy.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Portugalia to kraj szczególny. Leży na krańcu Europy oparta jakby plecami o Hiszpanię i patrzy na Atlantyk. Wszytko jest tu wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju – ludzie, jedzenie i oczywiście wina, które bazują na nieznanych nigdzie indziej odmianach. Smakują przez to tak niepowtarzalnie, że grzechem byłoby ich nie poznać.
Jakie są wina portugalskie?
Choć Portugalia to niewielki kraj jest w nim wiele osobliwych regionów winiarskich, zróżnicowanych klimatów oraz niesamowitej lokalnej specyfiki. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej północnym rejonom, które dają nam rześkie „zielone wina” z Minho oraz pełne charakteru wina czerwone i tęgie, mocne Porta z Douro. Jako że za oknem lato w pełni, a temperatury powietrza biją zeszłoroczne rekordy obszar zainteresowań zawęzimy do świeżych i aromatycznych vinhos verdes.
Co to jest Vinho Verde?
Północny wschód Portugalii jest regionem, w którym wpływ Atlantyku jest najsilniejszy. Nasycona zieleń krajobrazu wydaje się przenikać do win tam produkowanych nadając im bardzo swoistych cech. Winogrona mają tu zdecydowanie trudniejsze warunki do dojrzewania niż w innych częściach kraju, wzrastają znacznie wolniej dzięki czemu powstające na ich bazie wina zyskują więcej aromatów i zachowują wyższą, ożywczą kwasowość.
Świąt niesamowicie ceni vinhos verdes, które produkowane są z odmian alvarinho, loureiro, trajadura, avesso, arinto i azal. Przeważająca większość to znakomite kupaże. Białe vinho verde ma zazwyczaj delikatny cytrusowy, czasami kwiatowy aromat i dosyć wyrazistą kwasowość, co dodaje im znakomitej świeżości. I stąd też nietypowe określenie win, wszak nie są one zielone tylko bardzo czyste i rześkie – najodpowiedniejsze na upały. Serdecznie polecamy z tej kategorii znakomite Torre de Lapela Vinho Verde oraz Vinho Verde Grantino
Jakie są inne dobre wina na upał?
Latem najlepiej smakują wina schłodzone, co automatycznie zawęża kręg poszukiwań do koloru białego i różowego. Jeśli już, wina czerwone sprawdzą się na wieczór, kiedy kreska na termometrze nieco spadnie, a nagrzana słońcem ziemia ostygnie. W ciągu dnia najlepsze będą wina lekkie, rześkie i orzeźwiające, które wspaniale uzupełnią klasyczne potrawy lata, ale też skutecznie ugaszą pragnienie. Wybór dobrego białego wina będzie najlepszym rozwiązaniem. Jego propozycja podania z zimną wodą sodową jest niczym ambrozja w upalne popołudnie. Gorąco polecamy wina na bazie poniższych szczepów:
Chardonnay - to jeden z najpopularniejszych białych szczepów oraz doskonały wybór w przypadku, gdy nie jesteśmy pewni, co lubią nasi goście. Jego charakter, świeżość oraz tropikalne odwołania czynią wina na bazie Chardonnay najlepszymi towarzyszami ryb, jak również z kurczaka.
Pinot Grigio - wino na bazie Pinot Grigio (Pinot Gris) niesie w swym smaku trochę więcej słodyczy niż Chardonnay i dobrze współgra z potrawami mającymi trochę więcej przypraw. To również świetna para dla sezonowych, dojrzałych owoców i ostrych letnich przekąsek
Riesling - Riesling jest odmianą wielką, występującą zarówno w wersji słodkiej, jak wytrawnej, dzięki czemu można zadowolić podniebienia niemal każdego uczestnika napowietrzengo spotkania. Rieslingi powinny być podawane dobrze schłodzone, można delektować się ich smakiem solo, jeśli pragniemy ugasić pragnienie lub w towarzystwie konkretnej potrawy
Sauvignon Blanc - wyrazisty i bardzo orzeźwiający szczep dający wina o cudownym aromacie. Szczególnie dobrze udaje się w Nowej Zelandii, np. Rapaura.
W upalny dzień nic nie smakuje też tak dobrze jak kieliszek dobrze schłodzonego Prosecco, czy Cavy.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje