Wino na majówkę
Data dodania: 24-04-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie. Jeszcze niedawno ozdabialiśmy pisanki i wytworne babki wielkanocne popijaliśmy znakomitymi winami słodkimi, a już niedługo przyjdzie nam przygotowywać aromatyczne marynaty do karkówki i innych mięs na grilla. Weekend majowy zbliża się coraz szybszymi krokami i zdecydowanie sprzyja on rodzinno-towarzyskim spotkaniom na świeżym powietrzu ze znakomitym jedzeniem w roli głównej i zacnym winem w charakterze dodatku
Wspólne przygotowywanie potraw bardzo zbliża, może przerodzić się także w świetną zabawę podczas której poznamy nowe smaki oraz wzbogacimy własne doświadczenie. Dania z grilla są wyjątkowo smaczne, a do tego zdrowe – do ich obróbki nie trzeba używać tłuszczu, co zmniejsza ich wartość kaloryczną.
Reguły grillowania
Oczywiście należy pamiętać, że grillowanie jest sztuką rządzącą się pewnymi regułami, których warto przestrzegać.
Przede wszystkim pamiętać musimy o tym, żeby mięso nie skwierczało długo na ruszcie bo im dłużej pozostaje ono na nim, tym więcej szkodliwych substancji przedostaje się do niego. Na powstanie niepożądanych w mięsie związków chemicznych duży wpływ ma również sposób pieczenia. Najczęściej mięso umieszczane jest bezpośrednio nad żarem. Jeżeli tłuszcz skapuje do niego, mogą powstawać szkodliwe związki PAH. By zminimalizować to ryzyko warto stosować aluminiowe tacki na grilla.
Wino do grilla
Do grillowanych przysmaków z grilla świetnie pasuje bardzo wiele win. Pyszna karkówka oraz inne czerwone mięsa doskonale wypadają z lekkimi, owocowymi, intensywnymi czerwonymi winami, takimi jak np. :
Neblina Cabernet Sauvignon
14 Secolo Montepulciano
Conde de Valdemar Rioja
Yarden Mount Hermon Red
Opera Prima Shiraz
Castillo de Olaya Tinto
Grillowana pierś z kurczaka i owoce morza świetnie smakują z orzeźwiającym winem białym, np.
Abadim D.O.C. Vinho Verde
Castillo de Olaya White
LM Selection Grüner Veltliner
Nominum Blanco Dry.
Dobre jedzenie w połączeniu z dobrym winem to zapowiedź jednego – tego mianowicie, że na pewno będzie przepysznie!
Reguły grillowania
Oczywiście należy pamiętać, że grillowanie jest sztuką rządzącą się pewnymi regułami, których warto przestrzegać.
Przede wszystkim pamiętać musimy o tym, żeby mięso nie skwierczało długo na ruszcie bo im dłużej pozostaje ono na nim, tym więcej szkodliwych substancji przedostaje się do niego. Na powstanie niepożądanych w mięsie związków chemicznych duży wpływ ma również sposób pieczenia. Najczęściej mięso umieszczane jest bezpośrednio nad żarem. Jeżeli tłuszcz skapuje do niego, mogą powstawać szkodliwe związki PAH. By zminimalizować to ryzyko warto stosować aluminiowe tacki na grilla.
Wino do grilla
Do grillowanych przysmaków z grilla świetnie pasuje bardzo wiele win. Pyszna karkówka oraz inne czerwone mięsa doskonale wypadają z lekkimi, owocowymi, intensywnymi czerwonymi winami, takimi jak np. :
Neblina Cabernet Sauvignon
14 Secolo Montepulciano
Conde de Valdemar Rioja
Yarden Mount Hermon Red
Opera Prima Shiraz
Castillo de Olaya Tinto
Grillowana pierś z kurczaka i owoce morza świetnie smakują z orzeźwiającym winem białym, np.
Abadim D.O.C. Vinho Verde
Castillo de Olaya White
LM Selection Grüner Veltliner
Nominum Blanco Dry.
Dobre jedzenie w połączeniu z dobrym winem to zapowiedź jednego – tego mianowicie, że na pewno będzie przepysznie!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje