Wina te są niezwykle ciekawą historią samą w sobie, a ceniony i wyborny smak jest nie lada gratką dla zmysłów każdego delektującego się tym winem smakosza.
Kolebką Eiswein są Niemcy, a zawężając obszar geograficzny to dokładnie Rheingau.
By Eiswein był winem doskonałym w swoim rodzaju, to zbiór w winnicach odbywać się musi przeważnie nocą i gdy temperatura spadnie do – 7°C.
Woda zawarta w soku winogron musi być zamarznięta.
Przy tak precyzyjnie wycyrklowanym i ściśle wyznaczonym terminie winobrań liczy się szybkość, a czas od momentu zbioru do chwili tłoczenia owoców maksymalnie najkrótszy z możliwych.
Zamarznięte owoce muszą być tłoczone właśnie w tym stanie, ponieważ dzięki temu zabiegowi sok jest bardzo skoncentrowany pod względem ilości cukru i kwasów, gdyż woda pod postacią kryształków lodu pozostaje w prasie.
Dlatego też Eiswein jest winem bardzo słodkim i wyjątkowym.