Wino Kagor – najlepszy deser na świecie
Data dodania: 22-04-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Kagor, podobnie jak wiele innych win, ma francuski rodowód. Już sama jego nazwa pochodzi od małego miasta Cahors położonego w południowo-zachodniej Francji, w odległości 160 km na wschód od Bordeaux. Panujący tutaj różnicowany klimat i ubogie podłoże stworzyły idealne warunki dla powstania oryginalnego, acz kapryśnego szczepu Malbec. I to na jego bazie nastąpiła pierwsza w historii produkcja wina Kagor, a datowana jest ona na wiek XIII .
Typowe wino Kagor miało bardzo ciemny, czarny wręcz kolor i posiadało intensywny zapach, z nutami dojrzałych, czarnych wiśni i powiewem cedru.
Wino to bardzo cenili sobie pielgrzymi podróżujący do Hiszpanii, w późniejszym czasie swój rozkwit zawdzięczało ono biskupom z Cahors.
Zasmakował w nim także car Rosji Piotr I, który wróciwszy ze swej podróży po Europie zalecił zmienić produkcję tutejszych win mszalnych i wzorować się w niej na recepturach francuskich Cahorów.
Powstawały odtąd dwie odmiany tego wina - słodka, która przeznaczona była na potrzeby kościoła i wytrawna, najbardziej popularna w południowych regionach Rosji.
Dziś słodka wersja wina Kagor jest powszechnie dostępna i cieszy się ogromną popularnością - wino mołdawskie.
To szczególny rodzaj wina o podwyższonej zawartości alkoholu. Posiada wytworną, ciemno-rubinową lekko połyskliwą szatę oraz niespotykany w innych winach aromat i smak.
Odrobina czekolady, subtelne ilości owoców takich jak suszona śliwka, czarna porzeczka, cytrusy, wiśnia, czereśnia oraz słodkie bakalie czynią to wino bardzo atrakcyjnym w odbiorze.
Kieliszek Kagora z powodzeniem może zastąpić każdy, nawet ten najbardziej wykwintny deser.
Wino to bardzo cenili sobie pielgrzymi podróżujący do Hiszpanii, w późniejszym czasie swój rozkwit zawdzięczało ono biskupom z Cahors.
Zasmakował w nim także car Rosji Piotr I, który wróciwszy ze swej podróży po Europie zalecił zmienić produkcję tutejszych win mszalnych i wzorować się w niej na recepturach francuskich Cahorów.
Powstawały odtąd dwie odmiany tego wina - słodka, która przeznaczona była na potrzeby kościoła i wytrawna, najbardziej popularna w południowych regionach Rosji.
Dziś słodka wersja wina Kagor jest powszechnie dostępna i cieszy się ogromną popularnością - wino mołdawskie.
To szczególny rodzaj wina o podwyższonej zawartości alkoholu. Posiada wytworną, ciemno-rubinową lekko połyskliwą szatę oraz niespotykany w innych winach aromat i smak.
Odrobina czekolady, subtelne ilości owoców takich jak suszona śliwka, czarna porzeczka, cytrusy, wiśnia, czereśnia oraz słodkie bakalie czynią to wino bardzo atrakcyjnym w odbiorze.
Kieliszek Kagora z powodzeniem może zastąpić każdy, nawet ten najbardziej wykwintny deser.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje