Wino Kagor
Data dodania: 09-05-2014
Mnisi i duchowni prawosławni piją wino Kagor podczas ceremonii oraz obrzędów religijnych. Na Ukrainie obywatele spożywają je w charakterze lekarstwa na dolegliwości żołądkowe i przyznać należy, że jeśli faktycznie ma ono takie działanie, to nie ma na świecie smaczniejszego medykamentu.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wino Kagor – Mocarz
Historia wina Kagor rozpoczęła się w ojczyźnie Luisa de Funes już w XIII w. Jego nazwa pochodzi od francuskiego miasteczka Cahor, w którym to mieszkańcy produkowali ów trunek na bazie winogron odmiany Malbec.Mnisi i duchowni prawosławni piją wino Kagor podczas ceremonii oraz obrzędów religijnych. Na Ukrainie obywatele spożywają je w charakterze lekarstwa na dolegliwości żołądkowe i przyznać należy, że jeśli faktycznie ma ono takie działanie, to nie ma na świecie smaczniejszego medykamentu.
Wino Kagor jest likierowym specjałem, który w Mołdawii uznawany jest za króla deserowych win. Przez wieki zachwycali się nim papierze oraz Piotr I, który wedle legendy, gdy wrócił z podróży po Francji nakazał zmienić produkcję win mszalnych w carskiej Rosji i wzorować się w niej na recepturach francuskich Cahorów.
Kagor jest winem, które prezentuje mocny (przeciętna zawartość alkoholu wynosi 16%), bardzo aromatyczny i w pełni słodki styl. Trunek ten oryginalnie powstaje ze szczepu Malbec, dopuszczalne są też jednak takie odmiany jak Cabernet Sauvignon, Saperavi, Merlot, Matraca, Kakheti, Morastel.
Wino Kagor, które wytwarzane jest według starocerkiewnej metody osiąga ciemno-rubinowy kolor i aromat suszonych śliwek. Całość uzupełniają subtelne niuanse czarnych porzeczek, wiśni, czereśni i migdałów. Wszystko to sprawia, że wino Kagor smakuje uroczo i niepowtarzalnie.
Nie powinien zatem dziwić fakt, że w naszym kraju trunek ten bardzo chętnie komponowany jest z wszelkimi deserami, owocami, jak również z kawą i herbatą. Rodacy kupują mołdawskie trunki na specjalne okazje, takie jak np. wesela, często też wręczają je jako prezenty.
Wino Kagor - harmonia smaku i aromatu
Kagor jest winem, które prezentuje mocny (przeciętna zawartość alkoholu wynosi 16%), bardzo aromatyczny i w pełni słodki styl. Trunek ten oryginalnie powstaje ze szczepu Malbec, dopuszczalne są też jednak takie odmiany jak Cabernet Sauvignon, Saperavi, Merlot, Matraca, Kakheti, Morastel.Wino Kagor, które wytwarzane jest według starocerkiewnej metody osiąga ciemno-rubinowy kolor i aromat suszonych śliwek. Całość uzupełniają subtelne niuanse czarnych porzeczek, wiśni, czereśni i migdałów. Wszystko to sprawia, że wino Kagor smakuje uroczo i niepowtarzalnie.
Nie powinien zatem dziwić fakt, że w naszym kraju trunek ten bardzo chętnie komponowany jest z wszelkimi deserami, owocami, jak również z kawą i herbatą. Rodacy kupują mołdawskie trunki na specjalne okazje, takie jak np. wesela, często też wręczają je jako prezenty.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje