Wino i żywność wege – da się lubić
Złota zasada mówi: ważniejsze niż sztywne reguły są nasze gusta kulinarne. Takie podejście zachęca więc do eksperymentowania oraz poszukiwań w potrawach i winach zarówno cech wspólnych, jak i różnych pod względem aromatu. Nie ulega jednak wątpliwości, że warto kierować się pewnymi rozsądnymi wytycznymi. Otóż wino nie powinno tłumić bądź zniekształcać charakteru potrawy – podobnie zresztą jak potrawa, która nie może gasić aromatu wina. Reguła asocjacji „podobny z podobnym” w przypadku kuchni wege wydaje się zatem brzmieć najrozsądniej. Jednym z najlepiej prezentujących się w niej win czerwonych jest Pinot Noir. (Osobliwe w tym kontekście wypada popularne w winiarskim świecie stwierdzenie, że szczep Pinot Noir jest szczepem białym przebranym za czerwone.)Wino to doskonale wypada z sezonowymi warzywami, risotto, grzybami, a nawet rybami!
Z kuchnią wegetariańską doskonale łączą się wina włoskie, np.Chianti Classico – z makaronem w sosie pomidorowym, pizzą Margheritą nie ma sobie równych! W łączeniu wina z jedzeniem pamiętajmy, że nie może ono tłumić bądź zniekształcać charakteru potrawy, podobnie jak potrwa nie powinna gasić aromatu wina.
Serdecznie zachęcamy do własnych eksperymentów lub podążania szlakiem sprawdzonych duetów.
Polecamy wspaniałe wina z oferty sklepu Euro-wino
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje