Wino i dieta – czy mogą występować razem?
Wino kojarzy się z celebracją życia, świetną zabawą i wybornym smakiem. Jednak czy taki alkohol może znaleźć się w każdym jadłospisie? Dowiedzmy się, czy wino i dieta mogą występować razem i jak wybrać odpowiedni gatunek.
Odpowiednio zbilansowana dieta – czyli jaka?
Zastanawiasz się, w jaki sposób powinna być zbudowana odpowiednio zbilansowana dieta? Dobór poprawnego jadłospisu zależy od kilku elementów:
- stanu zdrowia
W przypadku osób cierpiących na niektóre choroby konieczne jest wprowadzenie odpowiedniego jadłospisu. Jest to spotykane np. w schorzeniach dotyczących pracy tarczycy, nerek czy wątroby. Ponadto niezbędne jest wzięcie pod uwagę alergii pokarmowych i nadwrażliwości na niektóre elementy. Taka sytuacja zachodzi przy osobach z nietolerancją laktozy czy glutenu. Wtedy niezbędne jest wyeliminowanie produktów, które wywołują niepożądane reakcje organizmu. Co ciekawe – dietę należy także dostosować w przypadku dolegliwości skórnych takich jak: łojotokowe zapalenie skóry, trądzik różowaty czy atopowe zapalenie skóry. Sposób odżywiania może wyciszyć stany zapalne, lub wręcz przeciwnie – powodować je.
- wieku
Wraz z wiekiem u człowieka można zaobserwować nie tylko inne zapotrzebowanie kaloryczne, ale także potrzeby organizmu pod względem mikro i makroelementów. U dzieci i nastolatków niezbędna jest większa dawka energii, gdyż organizm spala ją podczas procesu dorastania i rozwoju. Natomiast wraz z mijającymi latami metabolizm zwalnia.
- trybu życia
Wiele osób się zastanawia, dlaczego przybiera na masie, gdy ich znajomi w podobnym wieku i o podobnej diecie trzymają dotychczasową formę. Ogromne znaczenie ma prowadzony tryb życia. Jeśli masz siedzącą pracę i nie podejmujesz dodatkowych aktywności fizycznych w wolnym czasie, warto ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Natomiast osoby aktywne lub trenujące moją przyjąć większą dawkę energii, ale powinny zadbać także o podaż białka i elektrolitów.
W idealnie zbilansowanej diecie powinny być odpowiednie proporcje mikro i makroelementów. Zaleca się spożywanie 4-5 posiłków w około 4-godzinnym odstępie. Warto zadbać także o podaż warzyw i owoców w proporcjach 4:1. Należy unikać cukru, wysoko przetworzonej żywności, soli. Warto zachować rozsądek także przy spożywaniu alkoholu – gdyż może się przyczyniać do dysfunkcji układu pokarmowego. Dlatego lepiej z rozwagą wybierać wypijany trunek. Niezbędne jest także odpowiednie nawadnianie się – minimalna liczba spożywanej wody na dobę powinna wynosić 1,5 litra dziennie. Należy zwiększać podaż płynów podczas upałów i wysiłku fizycznego.
Czy wino może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu?
Skoro już wiesz, jakie zasady należy wdrożyć w codziennym jadłospisie, to warto zadać pytanie – czy jest w nim miejsce na wino. Jest to zależne od tego, jaki gatunek tego trunku wybierzesz. Wino jest dobrym źródłem polifenoli – natomiast najwięcej tych elementów znajdziesz w czerwonym winie wytrawnym. Choć w białych odmianach również można je stwierdzić, to jest ich o wiele mniej. Ponadto należy mieć na uwadze ilość i czas spożywania alkoholu. Najlepiej jeśli lampka jest wypijana podczas posiłku. Dlaczego związki polifenolowe powinny się znaleźć w jadłospisie? Wykazano, że mają właściwości uszczelniające naczynia krwionośne i wspierają mięsień sercowy. Ponadto wzmacniają pracę układu odpornościowego. Oprócz czerwonego wytrawnego wina dobrym źródłem związków polifenolowych są kakao, winogrona, zielona herbata, orzechy, jagody, oliwa z oliwek czy warzywa strączkowe.
Polskie wina – jakie są najlepsze i czym się charakteryzują?
Za najlepsze wina zwykle uchodzą francuskie, włoskie czy australijskie. Czy jednak są rodzime trunki, na które warto spojrzeć przychylnym okiem? Jak najbardziej. Polskie wina słyną z wyjątkowej jakości i smaku. Szczególnie warto sprawdzić produkty ekologiczne, takie jak wino aroniowe wytrawne. Nie tylko jest smaczne, ale także ma dużą zawartość antocyjanów wspierających metabolizm, pracę układu krwionośnego i wzmacniających procesy odpornościowe. Ciekawą propozycją będzie także wino porzeczkowe produkowane zgodnie ze starą wielkopolską procedurą. Znajdziesz tutaj mnóstwo antocyjanów. Jego delikatnie słodki smak idealnie sprawdzi się przy deserach.
Dieta śródziemnomorska – czym jest i jakie wina do niej pasują?
Wino i dieta śródziemnomorska idealnie się łączą. Kuchnia z tego regionu uchodzi nie tylko za niezwykle smaczną, ale również zdrową. Na czym polega dieta śródziemnomorska? Nie może zabraknąć w niej:
- świeżych warzyw i owoców, najlepiej od lokalnych dostawców,
- naturalnych ziół,
- pełnoziarnistych produktów zbożowych,
- małej ilości soli,
- wysokiej jakości serów i produktów mlecznych,
- zdrowych źródeł tłuszczu – takich jak np. oliwa z oliwek,
- jajek,
- ryb i owoców morza,
- drobiu.
Te wszystkie elementy są popijane wodą, naparami ziołowymi i rozsądnymi ilościami wina. Charakterystyczne w diecie śródziemnomorskiej jest ograniczenie spożywania czerwonego mięsa na rzecz drobiu, ryb i owoców morza.
Dlaczego ten jadłospis jest uważany za zdrowy? Otóż dzięki dużej ilości błonnika, posiłki są sycące. Co czyni zachowanie prawidłowej masy ciała znacznie łatwiejszym. Ponadto oliwa z oliwek dodawana do wielu dań kuchni śródziemnomorskiej jest doskonałym źródłem witamin A, D, E i K. Te elementy wspierają pracę układu pokarmowego i krwionośnego. Ogromną zaletą diety śródziemnomorskiej jest jej wspaniały smak – przez to jej przestrzeganie to sama przyjemność. Natomiast dla niektórych wprowadzenie ryb i owoców morza do codziennych jadłospisów może być obciążeniem dla budżetu.
Do diety śródziemnomorskiej doskonale pasują wina wytrawne czerwone. Natomiast należy pamiętać o rozsądnych ilościach tego trunku. Najlepiej nie przekraczać okazjonalnej lampki do obiadu. Do deski twardych i aromatycznych serów idealnie sprawdzi się ten włoski cabernet sauvignon z północy Włoch o apetycznym zapachu malin. Doskonale do kuchni śródziemnomorskiej będzie pasować także czerwony półwytrawny merlot Casa Defra. Jeśli planujesz urządzić aromatyczną jagnięcinę, nie zapomnij o lampce Moros Salice Salentino Riserva. Czerwone wytrawne wino z regionu Apulia swoim wielowymiarowym smakiem idealnie podkreśli smak dania.
Paradoks francuski – co to?
Zastanawiając się nad rolą wina w diecie, warto wspomnieć o paradoksie francuskim. Na czym on polega? Otóż francuski epidemiolog Serge Renaud i jego współpracownik Michel de Lorgeril opublikowali artykuł z hipotezą dotyczącą mniejszej umieralności Francuzów z powodu arteriosklerozy naczyń wieńcowym w stosunku do Brytyjczyków i Amerykanów. Jako powód tego stanu rzeczy wymienili spożycie czerwonego wina gronowego. Wynika to z regularnej podaży frakcji polifenolowych. Choć hipoteza francuskiego paradoksu do dzisiaj nie została w pełni udowodniona, to wierzy się, że spożywanie tego trunku w rozsądnych ilością wpływa pozytywnie na pracę układu krwionośnego.
Natomiast dla pełnego zrozumienia francuskiego paradoksu niezbędne jest wzięcie innych elementów pod uwagę. Przede wszystkim śródziemnomorska dieta jest pełna świeżych warzyw i owoców. Przy tym konsumpcja czerwonego mięsa znacznie ograniczona na rzecz tłustych ryb oraz owoców morza. Ponadto do wielu dań jest wykorzystywana oliwa z oliwek, a sól zastąpiona naturalnymi ziołami. Duże znaczenie ma także aktywność fizyczna, która jest wpisana w śródziemnomorski styl życia. Picie czerwonego wina w niekontrolowanych ilościach między posiłkami nie będzie mieć podłoża prozdrowotnego. Należy mieć także na uwadze, że nie dla każdej osoby codzienna konsumpcja lampki alkoholu będzie korzystna, gdyż nawet jego niewielkie ilości spożywane regularnie mogą mieć negatywny wpływ na pracę organizmu.
Dlatego, jeśli chcesz rozkoszować się smakiem pysznego wina, a przy tym zachować dobrą formę i zdrowie, pamiętaj o umiarze. Okazjonalna lampka trunku wysokiej jakości pozwoli na dopełnienie smaku spożywanych potraw i uczczenie wieczoru. Zadbaj także o prowadzenie zbilansowanej diety, pełnej świeżych warzyw, owoców, witamin, ryb i zdrowych tłuszczów. Do tego poświęć czas na aktywność fizyczną, która wpływa pozytywnie nie tylko na funkcjonowanie organizmu, ale również na samopoczucie.
Piśmiennictwo:
https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/czasopisma/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna/117/-/29860, dostępne 19.04.2024
https://www.mp.pl/pacjent/chorobawiencowa/zapobieganie/62387,francuski-paradoks, dostępne 19.04.2024
https://www.doz.pl/czytelnia/a14878-Polifenole_i_ich_wplyw_na_zdrowie, dostępne 19.04.2024
W. Siniewicz, Francuski paradoks – czy coś więcej, iż tylko potęga czerwonego wina?, dostępne 19.04.2024 na https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/009/247/original/91-94.pdf
M. Solanowska, B. Wanot, A. Pilis, Prawidłowe odżywianie i zdrowy styl życia a nadwaga i otyłość [w:} Dieta a zdrowie i wiek, Monografia naukowa, Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długoszaw Częstochowie, Częstochowa 2020
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje