Wino hiszpańskie
Hiszpania
Na pytanie skierowane do poczesnego znawcy wina o klasyczne hiszpańskie wino z pewnością uzyskalibyśmy informację, że zazwyczaj jest nim wino czerwone, robione z gron tempranillo, o truskawkowo-malinowym aromacie i nutach palonego dębu, jak np. Castillo Murviedro Tempranillo. Ta szlachetna odmiana jest podstawą wielu najlepszych rdzennych win, szczególnie zaś z regionów Rioja i Ribera del Duero.
Etymologia tego słowa prowadzi nas do hiszpańskiego temprano, co oznacza „wczesny” i odnosi się do szybkiego dojrzewania owego szczepu. Owoce tempranillo to ciemne, duże, aksamitne grona otoczone grubą skórką, z których powstają eleganckie, lekkie w smaku i przyjemne wina o zbilansowanym poziomie tanin i stosunkowo niskiej kwasowości.
Na bazie tej odmiany mogą być tworzone również młode wina typu „joven” o mocnych owocowych aromatach. Możliwość ta czyni szczep tempranillo wyjątkowo uniwersalnym i poszerza jego spektrum doboru do potraw.
Do najdynamiczniejszych regionów winiarskich Hiszpanii należą Rioja, Nawarra, Aragonia i Katalonia. Szczególnie dużą sławą cieszy się wśród nich La Rioja. Obszarem tym opiekuje się 2500 winogrodników, którzy pracują w 500 winiarniach. Efektem ich pracy jest produkcja 3 milionów hektolitrów wina rocznie. Osobliwym elementem urozmaicającym życie tutejszych mieszkańców są festiwale wina, które odbywają się latem. Wśród nich wymienić można:
- Fiesta de San Bernabe (11 czerwca) w Logrono, w czasie jego trwania rozdawane są ryby chleb i wino,
- La Batalla del Vino (29 czerwca), podczas tej fiesty uczestnicy oblewają się nawzajem winem,
- Fiesta de la Vendimia (21 sierpnia), festiwal ten w swym programie uwzględnia takie wydarzenia, jak wyciskanie pierwszego zebranego grona.
Tym, co w Hiszpanii zasługuje na szczególną uwagę jest fakt, iż w kraju tym powstaje sherry – najstarsze na świecie wino jakościowe, zadziwiająco zróżnicowane i występujące w wielu stylach od wina jasnego, gładkiego, bardzo wytrawnego po wybujałe słodkie alkohole o nadzwyczajnych zapachach. Sherry wytwarzane są w Andaluzji. Można powiedzieć, że Szampania ma szampany, a Jerez sherry.
Ciekawostką jest fakt, że w połowie lat 90 -tych XX wieku, UE ograniczyła używanie terminu „sherry” wyłącznie do win z tego regionu. Najważniejszą odmianą winogrona w obrębie tego rodzaju wina jest palomino, które służy jako surowiec pod główne typy sherry. Pedro ximenez charakteryzuje się bogatszym sokiem i używany jest w winach słodszych, podobnie jak moscatela. O wyjątkowości sherry stanowi przede wszystkim jej wielostylowość. Wyróżnić można jej następujące kategorie:
- Fino – to odmiana najbardziej wytrawna i jednocześnie najjaśniejsza, świeża, rześka i orzechowa,
- Amontillado – charakteryzuje się pełnią wytrawności, bogactwem smaku i ostrością zapachu,
- Oloroso – wino tego typu jest pikantne i bogate, ale nie tak, jak amontillado,
- Palo Corrado – to rzadkie i drogie sherry, stanowi unikalne połączenie fino i olaroso,
- Sherry z datą starzenia – wyszczególnia się wina 12-, 15-, 20- i 30-letnie.
Wytrawne sherry doskonale odnajduje się w roli aperitifu, słodkie i cięższe jest świetnym trunkiem wzmacniającym po wysiłku fizycznym. Sherry znakomicie nadaje się też do koktajli. Godnym polecenia winem z tej kategorii jest SHERRY OSBORNE MEDIUM PÓŁSŁODKIE.
Hiszpania obok Francji i Włoch to kraj produkujący najwięcej wina na świecie oraz kraj, w którym spożycie roczne wina na mieszkańca jest jedno z najwyższych na świecie.
Klasyczne wina hiszpańskie to najczęściej wina produkowane ze szczepu tempranillo o nucie palonego dębu i smaku malinowo - truskawkowym. Najlepiej zany region produkujący wino to Rioja.
Historia wina w Andaluzji sięga okresu 1100 - 500 p.n.e. kiedy to wino produkowali feniccy kupcy a następnie Grecy. W około 200 p.n.e. na Półwysep Iberyjski przybyli Rzymianie, którzy rozwinęli rolnictwo w tym regionie a z nim produkcję wina. Wino to było eksportowane do samego Rzymu i uchodziło za rarytas.
Szczególny rozkwit produkcji wina oraz poprawa jego jakości nastąpiła po wejściu Hiszpanii do EWG w 1986r.
Warto wiedzieć, że w Hiszpanii winnice zajmują 1,1mln ha - największy na świecie, pod względem ilości wyprodukowanego wina (45,3mln hl rocznie) daje to trzecie miejsce na świecie.
W Hiszpanii działa 10 tysięcy winiarni w 60 apelacjach i 17 autonomicznych dystryktach, które dają wina regionalne.
Szeroki wybór wina hiszpańskiego
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje