Wino gruzińskie - zawsze dobre
Data dodania: 21-05-2019
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Jak w żadnym innym państwie w Gruzji wino jest częścią narodowej świadomości. Dowodów na to, że to kolebka uprawy winorośli jest wiele, świadczy o tym chociażby znalezisko, jakiego dokonano w piwnicy Instytutu Uprawy winorośli w Tbilisi – w starym pudle odkryto tu pestki winogron liczące 7000 lat. Poza tym słowo wino według badań językowych pochodzi od gruzińskiego słowa gvino. Grecy i Persowie – starożytni partnerzy handlowi Gruzji znali gruzińskie wino podobnie jak chrześcijańscy mnisi, którzy przybyli do Gruzji na początku IV wieku.
Jak w żadnym innym państwie w Gruzji wino jest częścią narodowej świadomości. Dowodów na to, że to kolebka uprawy winorośli jest wiele, świadczy o tym chociażby znalezisko, jakiego dokonano w piwnicy Instytutu Uprawy winorośli w Tbilisi – w starym pudle odkryto tu pestki winogron liczące 7000 lat. Poza tym słowo wino według badań językowych pochodzi od gruzińskiego słowa gvino. Grecy i Persowie – starożytni partnerzy handlowi Gruzji znali gruzińskie wino podobnie jak chrześcijańscy mnisi, którzy przybyli do Gruzji na początku IV wieku.
Obecnie zbiorów dokonuje się tu na 70 000 ha. U stóp Kaukazu na północnym wschodzie leży najpopularniejszy gruziński region – Kachetia , z które pochodzi blisko 70% rocznej produkcji. W tutejszym umiarkowanym klimacie chronione przed zimnymi wiatrami z Rosji winogrona dojrzewają równomiernie dając bardzo interesujące wina.
W toku swej długiej botanicznej historii Gruzja została „pobłogosławiona” 500 różnymi odmianami winorośli. Najbardziej rozpowszechnione są trzy:
Rkatsideli – dająca wyważone, pełne wyrazu białe łagodne i harmonijne wina o klasycznie wyraźnej cierpkiej nucie i pełnym owocowym smaku
Mtsvane – zdarza się, że białe wina z tego szczepu mają zielony odcień, nutę mineralną i mocny aromat owoców pestkowych, np. żółtych śliwek
Sparevi – to najbardziej rozpowszechniona w Gruzji odmiana na bazie której produkowane są czerwone, głębokie i trwałe wina. Nos jest wyrazisty, wina pełne ciała i posiadają godną uwagi finezję.
Gruzińscy winiarze bardzo silnie związani są z tradycją w związku z czym wina leżakują w zakopanych pod ziemią glinianych naczyniach mogących pomieścić wiele tysięcy litrów. Według starożytnego obyczaju wino pozostaje w swych kwewrach aż do momentu ich całkowitego sprzedania lub wypicia.
Serdecznie polecamy Państwa uwadze doskonale wina z tej części Europy – Gruzja potrafi zaskoczyć i uraczyć podniebienie.
Wina gruzińskie
Obecnie zbiorów dokonuje się tu na 70 000 ha. U stóp Kaukazu na północnym wschodzie leży najpopularniejszy gruziński region – Kachetia , z które pochodzi blisko 70% rocznej produkcji. W tutejszym umiarkowanym klimacie chronione przed zimnymi wiatrami z Rosji winogrona dojrzewają równomiernie dając bardzo interesujące wina.
W toku swej długiej botanicznej historii Gruzja została „pobłogosławiona” 500 różnymi odmianami winorośli. Najbardziej rozpowszechnione są trzy:
Rkatsideli – dająca wyważone, pełne wyrazu białe łagodne i harmonijne wina o klasycznie wyraźnej cierpkiej nucie i pełnym owocowym smaku
Mtsvane – zdarza się, że białe wina z tego szczepu mają zielony odcień, nutę mineralną i mocny aromat owoców pestkowych, np. żółtych śliwek
Sparevi – to najbardziej rozpowszechniona w Gruzji odmiana na bazie której produkowane są czerwone, głębokie i trwałe wina. Nos jest wyrazisty, wina pełne ciała i posiadają godną uwagi finezję.
Gruzińscy winiarze bardzo silnie związani są z tradycją w związku z czym wina leżakują w zakopanych pod ziemią glinianych naczyniach mogących pomieścić wiele tysięcy litrów. Według starożytnego obyczaju wino pozostaje w swych kwewrach aż do momentu ich całkowitego sprzedania lub wypicia.
Serdecznie polecamy Państwa uwadze doskonale wina z tej części Europy – Gruzja potrafi zaskoczyć i uraczyć podniebienie.
Wina gruzińskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje