Sprawdzoną przez Gruzinów receptą na stworzenie dobrego wina jest… miłość. Według nich dobre wino może bowiem wyprodukować tylko ten, kto jest w nim zakochany. Mądrość ta zawarta została w jednym z przysłów i ku pamięci przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. W toku swej długiej botanicznej historii Gruzja została „pobłogosławiona” 500 różnymi odmianami winorośli. Najbardziej rozpowszechnione są trzy:
Rkatsideli – dająca wyważone, pełne wyrazu białe łagodne i harmonijne wina o klasycznie wyraźnej cierpkiej nucie i pełnym owocowym smaku,
Mtsvane – zdarza się, że białe wina z tego szczepu mają zielony odcień, nutę mineralną i mocny aromat owoców pestkowych, np. żółtych śliwek lub brzoskwiń
Saperavi – to najbardziej rozpowszechniona w Gruzji odmiana na bazie której produkowane są czerwone, głębokie i trwałe wina. Nos jest wyrazisty, wina pełne ciała i posiadają godną uwagi finezję.