Wino - czy wiesz, że...
Data dodania: 23-07-2012
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Ciekawe, interesujące, frapujące, niebanalne, niezwykłe, zadziwiające.... takie sa ciekawostki na temat wina
Czy wiesz, że prawidłowy dobór kieliszka do wina istotnie wpływa na odbiór jego smaku?
Na przykład podając mocno kwasowe wytrawne wino w szerokim kieliszku, dostarczamy je w pierwszej kolejności kubkom smakowym odbierającym smak kwaśny, potęgując jego odczuwanie.
Jeżeli udasz się na degustację win i degustacji będzie podlegało wiele rodzajów win, to pamiętaj by nie połykać wina. Należy wcześniej przygotować sobie spluwaczkę.
Czy wiesz, dlaczego wącha się wino w kieliszku przed zakręceniem nim? To, co poczujesz, to tzw. „pierwszy nos”, który zazwyczaj znika wśród innych aromatów wraz z natlenianiem się wina.
Czy wiesz, że proces degustacji wina odbywa się w trzech etapach: oceny wyglądu (oko), zapachu (nos) oraz smaku (usta)?
Czy wiesz kto to jest sommelier?
Sommelier to osoba pełniąca swoją służbę w restauracji. Zakres obowiązków sommeliera jest dość szeroki i obejmuje przede wszystkim zamawianie wina do restauracji, ustalanie karty win współgrającej z potrawami serwowanymi w lokalu, negocjacje z importerem lub producentem win, nadzór i dbałość o bieżącą wymianę roczników wina w restauracji, szkolenia dla personelu, czuwanie nad profesjonalnym podejściem do gości w zakresie odpowiedniego serwowania wina.
Sommelier w rzeczywistości to dużo więcej zajęć i obowiązków. Zawód Sommelier to również często stanowisko kierownicze w restauracji, ze względu na predyspozycje osobowościowe niezbędne do wykonywania tego zawodu. Przede wszystkim jest to wysoka kultura osobista, znajomość tajników perfekcyjnej obsługi gości oraz zdolności organizacyjne. Sommelier jest swoistym gwarantem wysokiego poziomu restauracji.
Czy wiesz kto to jest enolog?
Enolog jest zawodem, który bardzo często jest utożsamiany z zawodem sommeliera, co jest błędnym myśleniem. Enolog jest naukowcem, który zajmuje się uprawą winorośli, jej zbiorem i przetworzeniem w wino. Enolog kształci się na odpowiednich studiach w uczelniach, które związane są z uprawą winorośli. Najwięcej takich uczelni jest w Niemczech, Francji i Włoszech, ze względu na wysoko rozwinięty przemysł winiarski w tych krajach. Enologia obejmuje wiele zagadnień z różnorakich dziedzin, między innymi takich jak klimatologia, fizyka, gleboznawstwo, chemia i rolnictwo.
Czy wiesz kto to jest kiper?
Kiper to zawód, który związany jest z głownie z przemysłem browarniczo – gorzelniczym. Posiadając wiedzę na temat jednego konkretnego produktu, dokonuje on selekcji oraz oceny składających się na finalny produkt składników.
Czy wiesz, że kwas winny może wytrącić się w postaci kryształków osiadających na dnie butelki? Dzieje się tak, gdy wino ulegnie przemrożeniu!
Czy wiesz, ile kosztowała najdroższa butelka wina w historii? Otóż wydano na ten cel 275 tysięcy amerykańskich dolarów. Był nią szampan Heidsieck z 1907 roku, który został wydobyty z wraku statku u wybrzeży Finlandii.
Na przykład podając mocno kwasowe wytrawne wino w szerokim kieliszku, dostarczamy je w pierwszej kolejności kubkom smakowym odbierającym smak kwaśny, potęgując jego odczuwanie.
Jeżeli udasz się na degustację win i degustacji będzie podlegało wiele rodzajów win, to pamiętaj by nie połykać wina. Należy wcześniej przygotować sobie spluwaczkę.
Czy wiesz, dlaczego wącha się wino w kieliszku przed zakręceniem nim? To, co poczujesz, to tzw. „pierwszy nos”, który zazwyczaj znika wśród innych aromatów wraz z natlenianiem się wina.
Czy wiesz, że proces degustacji wina odbywa się w trzech etapach: oceny wyglądu (oko), zapachu (nos) oraz smaku (usta)?
Czy wiesz kto to jest sommelier?
Sommelier to osoba pełniąca swoją służbę w restauracji. Zakres obowiązków sommeliera jest dość szeroki i obejmuje przede wszystkim zamawianie wina do restauracji, ustalanie karty win współgrającej z potrawami serwowanymi w lokalu, negocjacje z importerem lub producentem win, nadzór i dbałość o bieżącą wymianę roczników wina w restauracji, szkolenia dla personelu, czuwanie nad profesjonalnym podejściem do gości w zakresie odpowiedniego serwowania wina.
Sommelier w rzeczywistości to dużo więcej zajęć i obowiązków. Zawód Sommelier to również często stanowisko kierownicze w restauracji, ze względu na predyspozycje osobowościowe niezbędne do wykonywania tego zawodu. Przede wszystkim jest to wysoka kultura osobista, znajomość tajników perfekcyjnej obsługi gości oraz zdolności organizacyjne. Sommelier jest swoistym gwarantem wysokiego poziomu restauracji.
Czy wiesz kto to jest enolog?
Enolog jest zawodem, który bardzo często jest utożsamiany z zawodem sommeliera, co jest błędnym myśleniem. Enolog jest naukowcem, który zajmuje się uprawą winorośli, jej zbiorem i przetworzeniem w wino. Enolog kształci się na odpowiednich studiach w uczelniach, które związane są z uprawą winorośli. Najwięcej takich uczelni jest w Niemczech, Francji i Włoszech, ze względu na wysoko rozwinięty przemysł winiarski w tych krajach. Enologia obejmuje wiele zagadnień z różnorakich dziedzin, między innymi takich jak klimatologia, fizyka, gleboznawstwo, chemia i rolnictwo.
Czy wiesz kto to jest kiper?
Kiper to zawód, który związany jest z głownie z przemysłem browarniczo – gorzelniczym. Posiadając wiedzę na temat jednego konkretnego produktu, dokonuje on selekcji oraz oceny składających się na finalny produkt składników.
Czy wiesz, że kwas winny może wytrącić się w postaci kryształków osiadających na dnie butelki? Dzieje się tak, gdy wino ulegnie przemrożeniu!
Czy wiesz, ile kosztowała najdroższa butelka wina w historii? Otóż wydano na ten cel 275 tysięcy amerykańskich dolarów. Był nią szampan Heidsieck z 1907 roku, który został wydobyty z wraku statku u wybrzeży Finlandii.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje