Jaki czynnik wpłynął na to, że Chile tak bardzo zaangażowało się w produkcję wina? Jest nim sama natura - Chile położone między górami, a oceanem stanowi wprost idealne miejsce do uprawy winorośli. Góry przyczyniają się do zatrzymywania wilgoci, natomiast zimny prąd morski na Pacyfiku - Prąd Humboldta sprzyja łagodzeniu gorącego klimatu. Nie bez znaczenia są także wyraźne różnice temperatur pomiędzy dniem, a nocą - bezpośrednio wpływa to na wyrazistość esencji owocowych w gronach. Niezwykłe walory klimatyczne i glebowe, a także import odpowiednich szczepów winorośli z Europy wykreowały Chile na kraj słynący z intensywnie owocowych wspaniałych win. Najbardziej charakterystycznym gronem jest tu Carmenere, które nigdzie nie daje tak znakomitych rezultatów, jak w klimacie Chile.
Wysoko oceniana, zarówno w Chile, jak i na świecie jest winiarnia Carmen słynąca z jakościowych, majestatycznych win, do których zaliczyć można Carmen Gran Reserva Carmenere. Wino to szczodrze obsypane zostało nagrodami na wielu konkursach. Czy słusznie? Przekona się o tym każdy, kto zdecyduje się na jego degustację. Dodamy tylko, że warto - wino jest bogate, aromatyczne i urzekające. Zdecydowanie zasługuje na estymę! Polecamy również wina marki Gato Negro oraz
Santa Carolina.