Wino bezalkoholowe – wino dla każdego
Producenci żywo reagując na zmieniający się tryb życia oraz związane z nim potrzeby konsumentów proponują im wina pozbawione prądu, czyli bezalkoholowe. Jakie są to wina? Zdecydowanie ciekawe, choć ich smak z winem tradycyjnym nie ma wiele wspólnego.
Proces powstawania wina bezalkoholowego w początkowej fazie jest taki sam jak win procentowych – przechodzi ono macerację i fermentację. Następnie w procesie ekstrakcji próżniowej przy zastosowaniu kolumn wyposażonych w wirujące stożki wino podgrzewane jest w próżni do temperatury 30 stopni Celsjusza, dzięki czemu w kilka minut alkohol ulega odparowaniu.
Producenci zapewnią, że wino bezalkoholowe stanowi doskonałe uzupełnienie każdej diety. Jest niskokaloryczne (to alkohol jest wszak głównym czynnikiem tuczącym) i smaczne. Co więcej, jest ono także doskonałą alternatywą na kierowców, kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz osób, które nie spożywają alkoholu ze względów religijnych, czy psychologicznych.
Pojawienie się win bezalkoholowych na rynku wywołało zarówno pozytywne, jak i negatywne reakcje. Przeciwnicy argumentują, iż brak alkoholu w winie zaburza jego równowagę, która przesuwa się w stronę nadmiernej kwasowości. Można co prawda skompensować ją słodyczą, zabieg ten jednak pozbawia wino owocowości, lekkości i finezji..
O tym, ile wina w winie bezalkoholowym najlepiej przekonać się na własnej skórze. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą win bezalkoholowych dostępną w sklepie Euro-wino. Znajdziecie tutaj Państwo dwa rodzaje Michel Schneider Cabernet Sauvignon i Michel Schneider Chardonnay.
Wino bezalkoholowe
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje