Wino bezalkoholowe – reakcja na zmiany
Data dodania: 08-08-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Na powstanie wina bezalkoholowego wpływ miały dwa podstawowe czynniki.
Pierwszym z nich jest wciąż rozwijająca się polityka antyalkoholowa, a drugim fakt, iż wina tradycyjne posiadają coraz wyższą zawartość alkoholu spowodowaną postępującym efektem cieplarnianym.
Wedle prognoz specjalistów już niedługo większość win będzie musiała być poddawana delikatnej dealkoholizacji.
Wino bezalkoholowe – wino dla każdego
Producenci żywo reagując na zmieniający się tryb życia oraz związane z nim potrzeby konsumentów proponują nam wina pozbawione tzw. prądu, czyli bezalkoholowe.
Proces powstawania wina bezalkoholowego w początkowej fazie jest taki sam jak win tradycyjnych – przechodzi ono macerację i fermentację. Następnie w procesie ekstrakcji próżniowej przy zastosowaniu kolumn wyposażonych w wirujące stożki (SCC- Spinning Cone Column) wino podgrzewane jest w próżni do temperatury 30 stopni Celsjusza, dzięki czemu w kilka minut alkohol ulega odparowaniu.
Producenci zapewnią, że wino bezalkoholowe stanowi doskonałe uzupełnienie każdej diety. Jest niskokaloryczne (to alkohol jest wszak głównym czynnikiem tuczącym) i smaczne. Co więcej, jest ono także doskonałą alternatywą na kierowców, kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz osób, które nie spożywają alkoholu ze względów religijnych, czy psychologicznych.
Wino bezalkoholowe – kontrowersje
Pojawienie się win bezalkoholowych na rynku wywołało zarówno pozytywne, jak i negatywne reakcje. Przeciwnicy argumentują, iż brak alkoholu w winie zaburza jego równowagę, która przesuwa się w stronę nadmiernej kwasowości. Można co prawda skompensować ją słodyczą, zabieg ten jednak pozbawia wino owocowości, lekkości i finezji.
O tym, ile wina w winie bezalkoholowym najlepiej przekonać się na własnej skórze. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą win bezalkoholowych dostępną w naszym sklepie.
Producenci żywo reagując na zmieniający się tryb życia oraz związane z nim potrzeby konsumentów proponują nam wina pozbawione tzw. prądu, czyli bezalkoholowe.
Proces powstawania wina bezalkoholowego w początkowej fazie jest taki sam jak win tradycyjnych – przechodzi ono macerację i fermentację. Następnie w procesie ekstrakcji próżniowej przy zastosowaniu kolumn wyposażonych w wirujące stożki (SCC- Spinning Cone Column) wino podgrzewane jest w próżni do temperatury 30 stopni Celsjusza, dzięki czemu w kilka minut alkohol ulega odparowaniu.
Producenci zapewnią, że wino bezalkoholowe stanowi doskonałe uzupełnienie każdej diety. Jest niskokaloryczne (to alkohol jest wszak głównym czynnikiem tuczącym) i smaczne. Co więcej, jest ono także doskonałą alternatywą na kierowców, kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz osób, które nie spożywają alkoholu ze względów religijnych, czy psychologicznych.
Wino bezalkoholowe – kontrowersje
Pojawienie się win bezalkoholowych na rynku wywołało zarówno pozytywne, jak i negatywne reakcje. Przeciwnicy argumentują, iż brak alkoholu w winie zaburza jego równowagę, która przesuwa się w stronę nadmiernej kwasowości. Można co prawda skompensować ją słodyczą, zabieg ten jednak pozbawia wino owocowości, lekkości i finezji.
O tym, ile wina w winie bezalkoholowym najlepiej przekonać się na własnej skórze. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą win bezalkoholowych dostępną w naszym sklepie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje