Wino aroniowe na weekend
Data dodania: 16-05-2024
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą win owocowych marki Potęga Tradycji - każdy znajdzie tu cos dla siebie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Aronia uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców jagodowych na świecie, często określana jest mianem „apteki z krzaka”, a wartości odżywcze przetworów z aronii są nie do przecenienia. Aronia to bogactwo przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami, bioflawonoidów, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, antocyjanów, które są istną miotłą na wolne rodniki, a także wielu witamin, minerałów i błonnika. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy i przyczyniają się do utrzymania organizmu w dobrym zdrowiu.
W jakiej postaci aronia jest najzdrowsza?
Na bazie aronii doskonale udają się dżemy, marmolady, konfitury, galaretki, nalewki, ale także wina! Owoce te można także kandyzować lub suszyć. Są one także dobrym surowcem do produkcji herbatek owocowo – ziołowych, a także syropów. Aronię można również zamrozić. Rozmrożone jagody zmiksowane lub rozgniecione świetnie komponują się z jogurtem naturalnym, zwłaszcza w zimowe dni i wieczory. W towarzystwie przypraw, w tym pieprzu, czy imbiru doskonale wypada aronia z daniami mięsnymi.
Najzdrowszą formą przetworzenia aronii są jednak soki. Sok z aronii można zrobić samodzielnie w domu lub skorzystać z ofert, jakie dostępne są na rynku. Sok z aronii jest smaczny sam w sobie, ale wielu osobom lepiej smakują jego mieszanki - bardzo lubiany i orzeźwiający jest np. sok aroniowy z jabłkowym, w połączeniu z kostką lodu wybornie sprawdzi się w ciepły dzień.
Kilka słów o historii uprawy
W Europie krzaki aronii sprowadzono w XVIII wieku, najpierw do Rosji i Skandynawii, następnie do Polski i innych krajów europejskich. W latach 30-tych XX wieki w dawnym Związku Radzieckim zajmował się nimi sławny Iwan Miczurin. Szukał on owoców łatwych w uprawie o dużej wartości odżywczej i roślin odpornych na mróz. Aronia doskonale spełniała owe wymagania. Wyhodowana w Rosji aronia nazywana jest „czarną jarzębiną” i uprawiana na skalę przemysłową, podobnie w Niemczech, z tym, ze tutaj aronia określana jest jako „schwarze apfelbeere” i skądinąd bardzo trafnie, wszak owoce te kształtem przypominają małe jabłuszka.
Czy wino z aronii jest dobre?
Wino z aronii jest znakomite, posiada ogromną ilość polifenoli, na tyle dużą, że pozwala ona na stawianie wina aroniowego na równi z gronowym Na szczególną uwagę zasługuje wino aroniowe, które dzięki firmie Vinkon dostępne jest na rynku w trzech profilach smakowych – półsłodkich, półwytrawnym i wytrawnym. Wina te cieszą się ogromnym uznaniem, powstają tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Są niezwykle smaczne, a grono ich amatorów nieustannie się powiększa.
Na bazie aronii doskonale udają się dżemy, marmolady, konfitury, galaretki, nalewki, ale także wina! Owoce te można także kandyzować lub suszyć. Są one także dobrym surowcem do produkcji herbatek owocowo – ziołowych, a także syropów. Aronię można również zamrozić. Rozmrożone jagody zmiksowane lub rozgniecione świetnie komponują się z jogurtem naturalnym, zwłaszcza w zimowe dni i wieczory. W towarzystwie przypraw, w tym pieprzu, czy imbiru doskonale wypada aronia z daniami mięsnymi.
Najzdrowszą formą przetworzenia aronii są jednak soki. Sok z aronii można zrobić samodzielnie w domu lub skorzystać z ofert, jakie dostępne są na rynku. Sok z aronii jest smaczny sam w sobie, ale wielu osobom lepiej smakują jego mieszanki - bardzo lubiany i orzeźwiający jest np. sok aroniowy z jabłkowym, w połączeniu z kostką lodu wybornie sprawdzi się w ciepły dzień.
Kilka słów o historii uprawy
W Europie krzaki aronii sprowadzono w XVIII wieku, najpierw do Rosji i Skandynawii, następnie do Polski i innych krajów europejskich. W latach 30-tych XX wieki w dawnym Związku Radzieckim zajmował się nimi sławny Iwan Miczurin. Szukał on owoców łatwych w uprawie o dużej wartości odżywczej i roślin odpornych na mróz. Aronia doskonale spełniała owe wymagania. Wyhodowana w Rosji aronia nazywana jest „czarną jarzębiną” i uprawiana na skalę przemysłową, podobnie w Niemczech, z tym, ze tutaj aronia określana jest jako „schwarze apfelbeere” i skądinąd bardzo trafnie, wszak owoce te kształtem przypominają małe jabłuszka.
Czy wino z aronii jest dobre?
Wino z aronii jest znakomite, posiada ogromną ilość polifenoli, na tyle dużą, że pozwala ona na stawianie wina aroniowego na równi z gronowym Na szczególną uwagę zasługuje wino aroniowe, które dzięki firmie Vinkon dostępne jest na rynku w trzech profilach smakowych – półsłodkich, półwytrawnym i wytrawnym. Wina te cieszą się ogromnym uznaniem, powstają tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii. Są niezwykle smaczne, a grono ich amatorów nieustannie się powiększa.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą win owocowych marki Potęga Tradycji - każdy znajdzie tu cos dla siebie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje