Wino a zdrowie
Wino a zdrowie
Czerwone wino to jedno z niewielu trunków, który wpływa korzystnie nasze zdrowie. Wypicie jednego kieliszka dziennie pobudza nasz układ krwionośny, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zapadania na choroby układu krwionośnego. Nie od dzisiaj wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, a czerwony trunek skutecznie pomaga uniknąć przedwczesnej śmierci.
Już od dawna istnieje istniało przekonanie, że czerwony trunek oddziaływa dobroczynnie na nasze zdrowie, jednak dopiero badania naukowców potwierdziły tę tezę. Zastanowiło ich bowiem to, że we Francji, w regionie Bordeaux, ludzie zapadają na choroby serca najrzadziej na świecie. Wynika to z francuskiego upodobania do czerwonego wina, wypijanego jednak z umiarem.
Tajemnice czerwonego wina
Zjawisko, które zauważamy we Francji, nazywamy francuskim paradoksem. Mniemanie, że alkohol przynosi same szkody, nie znajduje już zastosowania w rzeczywistości. Owszem, nadmierne upijanie się winem ma negatywny wpływ, jednak systematyczne wypijanie wina w niewielkich ilościach może przedłużyć nasze życie nawet o kilkanaście lat.
Optymalna dzienna dawka dla kobiety to 100 ml, natomiast mężczyzna może wypić nieco więcej wina – 150 ml. Nieprzekroczenie takiej porcji korzystnie wpływa na nasz organizm, zapewniając sprawne funkcjonowanie.
Warto zastanowić się, gdzie tkwi sekret czerwonego wina. Przede wszystkim czerwone wino zawiera znacznie więcej antyoksydantów niż białe wino. Co zatem oznacza modne ostatnio określenie? Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami odgrywają niezwykle istotną rolę w gospodarce naszego organizmu i zapewniają jego sprawne funkcjonowanie.
Dobroczynne działanie antyoksydantów polega na tym, że zwalczają one wolne rodniki, czyli atomy lub cząsteczki posiadające na zewnętrznej orbicie niesparowany elektron. Poprzez nieustanne dążenie do sparowania z innym związkiem, utleniają każdy element, na który się natkną. Bardzo często wolne rodniki pochodzą z zewnętrznego środowiska człowieka, są obecne w skażonym powietrzu, długo przechowywanej żywności lu żywności wysoko przetworzonej.
Substancje w nich zawarte momentalnie ulegają utlenianiu, co prowadzi do błyskawicznego starczenia się organizmu i może być przyczyną chorób nowotworowych i chorób serca. Wino to naturalny i efektywny sposób, by zaradzić powstawaniu groźnych wolnych rodników.
Czerwone wino, w przeciwieństwie do białego, wytwarzane są również z pełnych flawonoidów pestek, skórki i szypułek winogron. Szczególnie lecznicze właściwości posiada wino produkowane w Burgundii. Pod tym względem można jednoznacznie stwierdzić, że Burgundia nie ma sobie równych. Oprócz flawonoidów, czerwone wino jest także źródłem potasu, magnezu i wapniu. Istnieją również gatunki win obfitujące w żelazo, kwasy organiczne, aminokwasy i błonnik.
Wino – przez żołądek do serca
Wino pozytywnie wpływa na wszystkie narządy, jednak dowiedziono, że przynosi korzyści zwłaszcza dla serca i żołądka. Flawonoidy zawarte w czerwonym winie chronią przed miażdżycą i zawałami serca, nie doprowadzają do utleniania się złego cholesterolu LDD.
Dzięki temu płytki krwi nie zlepiają się, przez co w znacznym stopniu uda nam się uniknąć udaru mózgu i zakrzepów. Nie sądźmy jednak, że wino stanie się lekarstwem na wszelkiego typu dolegliwości i że nie zapadniemy na poważną chorobę. Wino pełni rolę wspomagacza, nie zastąpi zróżnicowanej diety i ruchu i stanowi jedynie uzupełnienie.
Natomiast garbniki obecne w czerwonym winie wspomaga pracę układu pokarmowego. Jeśli pijemy wino w trakcie posiłku, wspomaga wydzielanie enzymów, a substancje zawarte w pożywieniu mają do przebycia krótszą drogę do układu krwionośnego. Kwas cynamonowy zawarty w niektórych winach usprawnia wydzielanie żółci, co korzystnie wpływa na trawienie. Wino pozwala też zapobiec kamicy żółciowej.
Wino – młodość i odporność
Dzięki pozbywaniu się wolnych rodników, wzmacnia się nasz system odpornościowy, przez co rzadziej zapadamy na wszelkiego rodzaju infekcje. Związki polifenolowe mają działanie bakteriobójcze. Szczególnie w przypadku, gdy jemy dania ciężkostrawne, wskazane jest picie czerwonego wina.
Ponadto badania potwierdziły, że osoby niepijące i niepalące częściej niż osoby pijące wino i niepalące zapadają na grypę. Przeciwutleniacze pomagają również zapobiec starzeniu się skóry, przez co możemy przedłużyć swoją młodość. Czerwone wino bowiem nawilża, wzmacnia i wygładza.
Czerwone wino może również zapobiec uszkodzeniu słuchu związanych z wiekiem lub nadmiernym narażeniem narządu słuchu na hałas. Dzieje się tak dlatego, że antyoksydanty zwalczają wolne rodniki niszczące komórki znajdujące się w uchu środkowym odpowiedzialne za nasz słuch.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje