Zamówienia wysyłamy od 1 do 5 dni roboczych. Dziękujemy za cierpliwość i zapraszamy
Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Wino - informacje » Wino a potrawy

Wino a potrawy

Data dodania: 18-07-2012
Harmonia win i potraw


HARMONIA WIN I POTRAW

JAK ŁĄCZYĆ? CO WYBRAĆ?

Wino to doskonały towarzysz jedzenia. Oprócz oczywistych walorów smakowych, a i towarzyskich w istotny sposób  wpływa na smak jedzenia (i odwrotnie – smak potrawy zmienia także smak wina).

Jak zatem połączyć wino i potrawę tak, aby stworzyły szczęśliwą parę?

W idealnym połączeniu pierwszy nie dominuje nad drugim. Smak i aromat potrawy może być niepowtarzalny, kiedy będzie podkreślony i wzbogacony odpowiednim wyborem wina. Z kolei wiele win zyskuje nowe cechy, które zostają wydobyte podczas jedzenia. 

Aby zatem uniknąć klęsk i niepowodzeń przy łączeniu wina z potrawami, poniżej przedstawiamy Państwu krótkie zestawienie, które z pewnością pozwoli w pełni cieszyć się i czerpać przyjemność z jedzenia i picia.

Potrawa

Gatunek wina / Szczepy

Sery twarde

Czerwone wina niezbyt bogate w taniny   np.: Amarone, Vino di Montepulciano, Pinot Nor, a także białe np. Sauvignon Blanc

Sery miękkie

Wina białe, np.: Chardonnay, delikatne wina czerwone, np.:  Pinot Noir,  Merlot

Sery pleśniowe

Wino słodkie białe lub lekkie czerwone, np.: Sauternes, Madera.

Mięsa: wieprzowina

Łagodne wina czerwone np.: Pinot Noir,  Sangiovese

Mięsa: drób

Bogate wino białe,  np.: Sauvignon Blanc, Chardonny ale może być też czerwone (do kaczek, indyka) np. Chianti

Mięsa: wołowina

Potężne wina czerwone np.: Syrah, Zinfandel, Cabernet Franc, Rioja

Dziczyzna

Zrównoważone wina czerwone np.: Nebbiolo, Bordeaux

Ryby i owoce morza

Zdecydowane i aromatyczne białe Chablis, Muscadet, Semillon

Makarony: z sosem pomidorowym

Aromatyczne wina czerwone, np.: Barbera, Sangiovese

Makarony: z sosem mięsnym

Spektakularne czerwone wino Montepulciano d' Abruzzo, Merlot

Makarony: z owocami morza

Biała rześka Rioja, Sauvignon Blanc,

Makarony: z warzywami

Pinot Blanc, Sauvignon Blanc

Desery i ciasta

Sauternes, włoskie Primitivo, Riesling, porto

Lansowana w ostatnich latach „nowoczesna kuchnia” pozwala na tworzenie innych, odważnych połączeń (czasem na pierwszy rzut oka szalonych), lecz w efekcie bardzo smacznych, jednak tworzenie takich kompozycji to duża sztuka, wymagająca doskonałej znajomości wszelkich niuansów potrawy i wina.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Sklep internetowy shopGold
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich !
Jeżeli masz ukończone 18lat - zapraszamy
Wejdź do sklepuZrezygnuj