Wino a potrawy
HARMONIA WIN I POTRAW
JAK ŁĄCZYĆ? CO WYBRAĆ?
Wino to doskonały towarzysz jedzenia. Oprócz oczywistych walorów smakowych, a i towarzyskich w istotny sposób wpływa na smak jedzenia (i odwrotnie – smak potrawy zmienia także smak wina).
Jak zatem połączyć wino i potrawę tak, aby stworzyły szczęśliwą parę?
W idealnym połączeniu pierwszy nie dominuje nad drugim. Smak i aromat potrawy może być niepowtarzalny, kiedy będzie podkreślony i wzbogacony odpowiednim wyborem wina. Z kolei wiele win zyskuje nowe cechy, które zostają wydobyte podczas jedzenia.
Aby zatem uniknąć klęsk i niepowodzeń przy łączeniu wina z potrawami, poniżej przedstawiamy Państwu krótkie zestawienie, które z pewnością pozwoli w pełni cieszyć się i czerpać przyjemność z jedzenia i picia.
Potrawa |
Gatunek wina / Szczepy |
Sery twarde |
Czerwone wina niezbyt bogate w taniny np.: Amarone, Vino di Montepulciano, Pinot Nor, a także białe np. Sauvignon Blanc |
Sery miękkie |
Wina białe, np.: Chardonnay, delikatne wina czerwone, np.: Pinot Noir, Merlot |
Sery pleśniowe |
Wino słodkie białe lub lekkie czerwone, np.: Sauternes, Madera. |
Mięsa: wieprzowina |
Łagodne wina czerwone np.: Pinot Noir, Sangiovese |
Mięsa: drób |
Bogate wino białe, np.: Sauvignon Blanc, Chardonny ale może być też czerwone (do kaczek, indyka) np. Chianti |
Mięsa: wołowina |
Potężne wina czerwone np.: Syrah, Zinfandel, Cabernet Franc, Rioja |
Dziczyzna |
Zrównoważone wina czerwone np.: Nebbiolo, Bordeaux |
Ryby i owoce morza |
Zdecydowane i aromatyczne białe Chablis, Muscadet, Semillon |
Makarony: z sosem pomidorowym |
Aromatyczne wina czerwone, np.: Barbera, Sangiovese |
Makarony: z sosem mięsnym |
Spektakularne czerwone wino Montepulciano d' Abruzzo, Merlot |
Makarony: z owocami morza |
Biała rześka Rioja, Sauvignon Blanc, |
Makarony: z warzywami |
Pinot Blanc, Sauvignon Blanc |
Desery i ciasta |
Sauternes, włoskie Primitivo, Riesling, porto |
Lansowana w ostatnich latach „nowoczesna kuchnia” pozwala na tworzenie innych, odważnych połączeń (czasem na pierwszy rzut oka szalonych), lecz w efekcie bardzo smacznych, jednak tworzenie takich kompozycji to duża sztuka, wymagająca doskonałej znajomości wszelkich niuansów potrawy i wina.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje