Winne ślimaki
4 paczki mrożonych ślimaków
10 dag kiełbasy
1-2 cebule
2-3 pomidory
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka tartej bułki
1 listek laurowy
1 łyżka oleju
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ślimaki rozmrozić, ugotować w bulionie lub osolonej wodzie z listkiem laurowym i pieprzem. Osączyć, w skorupkach zrobić dziurki.
Przygotować sos z winem
Kiełbasę i pomidory pokroić w kostkę, czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, dodać kiełbasę, pomidory, czosnek i natkę pietruszki. Podsmażyć, zalać winem i dusić około 3 minuty.
Ślimaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem, oprószyć tartą bułką i dusić około 20 minut. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
RADA : Ślimaki je się wysysając przez otwór w skorupce i przytrzymując szczypczykami. Jeśli nie mamy szczypczyków, skorupkę trzymamy w palcach, a na stole stawiamy miseczki z wodą i sokiem z cytryny do ich opłukania.
Najlepiej smakuje z białym winem francuskim - wino francuskie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Przepisy kulinarne