Jak smakują poszczególne gatunki czerwonej winorośli?
Ciekawe pytanie, na które ciężko odpowiedzieć, istnieją wszak tysiące jej rodzajów. Tylko nieliczne przyjęły się na całym świecie. Międzynarodowe odmiany, jak np. Merlot rosną w winnicach w wielu krajach, odmiany lokalne z kolei gwarantują uzyskanie wyjątkowych smaków win powstających wyłącznie na określonym terytorium.
Od gatunku winorośli zależy charakter wina. Dobór gron jest najważniejszym etapem produkcji wina, jak również najłatwiejszą do wyczucia cechą podczas jego próbowania. Podstawowy zapach winorośli różni się w zależności od takich czynników, jak: gleba, klimat, woda, oraz metody uprawy stosowane przez plantatora.
Najpopularniejsze czerwone gatunki winorośli pochodzą głownie z Europy - swoją wartość udowodniły na wiele wieków wcześniej zanim przekroczyły granice kontynentu.
Znajomość najważniejszych czerwonych odmian winogron pozwala na lepsze poznanie bogactwa stylów i aromatów win z całego świata.
Zapraszamy serdecznie na krótką podróż po najbardziej cenionych ciemnych szczepach dających znakomite czerwone wina.
Czerwone wina wyróżniają zawarte w nich i pochodzące głównie ze skórki i pestek winogron związki fenolowe o znacznym i silnym działaniu antyoksydacyjnym. Polifenole występują również w wielu warzywach, owocach, herbacie, kawie i ziarnach kakao.
Przeciętne stężenie tych związków w czerwonym winie jest jednak zdecydowanie wyższe niż w innych produktach. Dodatkowym źródłem polifenoli jest drewno beczek, w których dojrzewa wino.
Butelka czerwonego wina może zawierać nawet kilka tysięcy różnych związków polifenolowych – około 2-3g na 1 litr.