Wina w wielkanocnej karcie menu
Data dodania: 04-03-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Święta Wielkanocne tuż, tuż, najpierw powitamy wiosnę, a zaraz potem będziemy biesiadować przy wielkanocnym stole. To bardzo radosny czas, który chętnie spędzamy z najbliższymi osobami, czas, w którym nie ma pośpiechu i nikt, ani nic nas nie goni, czas, w którym obfitość oraz różnorodność jedzenia może przyprawić o zawrót głowy, albo też ból brzucha. Bo Wielkanoc to także czas kulinarnego wyzwolenia. Przy świątecznym stole wprost nie wypada odmawiać sobie przyjemności jedzenia i picia. Zazwyczaj wielkanocne przyjęcie rozpoczyna się daniami podawanymi na zimno, naturalnie nie może zabraknąć tradycyjnych potraw z jajkami oraz kolorowych pisanek.
W zwyczaju jest barwienie jaj łupinami cebuli, ziołami, orzechami, kory drzew, a także malowanie ich gorącym woskiem przy użyciu specjalnego rysika.
Po zastygnięciu wosk należy zdjąć, co odsłania piękne, małe dzieła sztuki.
Następnie menu przechodzi w szlachetne mięsiwa - pieczenie, rolady, zrazy. Paradę kulinarnych atrakcji zamykają ciasta i inne słodycze. Do tego typu pyszności polecamy… pyszne wina!
Białe i czerwone, a także z różowym połyskiem, wytrawne, półwytrawne, słodkie do deserów, z międzynarodowym rodowodem oraz rodzimej produkcji, które zadowolą zarówno koneserów, jak i nowicjuszy, a co istotne podniosą rangę wielkanocnej uczty.
Po obfitym posiłku warto udać się na spacer lub dać się porwać tradycyjnym zabawom, szczególnie z jajkami, jak toczenie jajek czy tłuczenie, podczas którego wygrywa ten, którego jajko najdłużej wytrzymało bez uszczerbku.
Na Chorwacji bardzo ciekawym zwyczajem przy okazji świąt jest picie dużej ilości nierozcieńczonego wina, które według starych wierzeń, ma wzmacniać i uzdrawiać ciało. O ile ze zdrowia nie można sobie żartować polecamy, by winem się delektować i smakować wszystkie jego walory.
Polecamy szczególnie wina polskie.
Po zastygnięciu wosk należy zdjąć, co odsłania piękne, małe dzieła sztuki.
Następnie menu przechodzi w szlachetne mięsiwa - pieczenie, rolady, zrazy. Paradę kulinarnych atrakcji zamykają ciasta i inne słodycze. Do tego typu pyszności polecamy… pyszne wina!
Białe i czerwone, a także z różowym połyskiem, wytrawne, półwytrawne, słodkie do deserów, z międzynarodowym rodowodem oraz rodzimej produkcji, które zadowolą zarówno koneserów, jak i nowicjuszy, a co istotne podniosą rangę wielkanocnej uczty.
Po obfitym posiłku warto udać się na spacer lub dać się porwać tradycyjnym zabawom, szczególnie z jajkami, jak toczenie jajek czy tłuczenie, podczas którego wygrywa ten, którego jajko najdłużej wytrzymało bez uszczerbku.
Na Chorwacji bardzo ciekawym zwyczajem przy okazji świąt jest picie dużej ilości nierozcieńczonego wina, które według starych wierzeń, ma wzmacniać i uzdrawiać ciało. O ile ze zdrowia nie można sobie żartować polecamy, by winem się delektować i smakować wszystkie jego walory.
Polecamy szczególnie wina polskie.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje