Wina słodkie do tradycyjnych wypieków wielkanocnych
Data dodania: 19-03-2024
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wielkanoc jest kolorowa, apetycznie aromatyczna oraz przepysznie słodka, poprzedzona długim postem i wyczekana. Być może też dlatego wszystko, co spożywamy przy wspólnym stole tak wybornie nam smakuje?
Arcyważną pozycją w świątecznym menu są oczywiście jajka w wielu odsłonach, także żurek, kiełbaska, pasztet oraz pieczony schab. W kolejnym kulinarnym akcie wielkanocnego spektaklu podawane są rewelacyjne ciasta – kajmakowy mazurek, puszysta babka, sernik na kruchym cieście czy pascha. Aby wzmocnić smak owych pyszności proponujemy podać je w towarzystwie znakomitego wina deserowego.
Nazwa wino deserowe wywodzi się od francuskiej frazy „Vin de dessert”, mianem której określane są trunki parowane z ciastami i smakołykami po daniu głównym. Wina deserowe charakteryzują się szczodrym aromatem i gładkim smakiem, który przywodzi na myśl suszone owoce, morele, brzoskwinie, rodzynki oraz najróżniejsze przyprawy.
Wśród win deserowych wymienić należy przede wszystkim węgierskie Tokaje posiadające zdaje się najbardziej ekspresyjną, kokieteryjną słodycz, za nimi swawolnie Porta, ambrozyjskie Sherry, wina likierowe oraz wysokiej klasy mołdawskie Kagory, które dowodzą, że dobre wina nie muszą wcale dużo kosztować.
Próbując rożnych gatunków win z deserami i wielkanocnymi wypiekami proponujemy pomyśleć także o amaretto, które ma znakomity smak i stanowi ekscytujące doświadczenie zapachowe.
Wiele prawdy jest w powiedzeniu, że nigdy nie powinny być liczone: wiek oraz ilość kieliszków wina. A zwłaszcza wina, którym delektujemy się na deser w towarzystwie rarytasów świątecznych.
Nazwa wino deserowe wywodzi się od francuskiej frazy „Vin de dessert”, mianem której określane są trunki parowane z ciastami i smakołykami po daniu głównym. Wina deserowe charakteryzują się szczodrym aromatem i gładkim smakiem, który przywodzi na myśl suszone owoce, morele, brzoskwinie, rodzynki oraz najróżniejsze przyprawy.
Wśród win deserowych wymienić należy przede wszystkim węgierskie Tokaje posiadające zdaje się najbardziej ekspresyjną, kokieteryjną słodycz, za nimi swawolnie Porta, ambrozyjskie Sherry, wina likierowe oraz wysokiej klasy mołdawskie Kagory, które dowodzą, że dobre wina nie muszą wcale dużo kosztować.
Próbując rożnych gatunków win z deserami i wielkanocnymi wypiekami proponujemy pomyśleć także o amaretto, które ma znakomity smak i stanowi ekscytujące doświadczenie zapachowe.
Wiele prawdy jest w powiedzeniu, że nigdy nie powinny być liczone: wiek oraz ilość kieliszków wina. A zwłaszcza wina, którym delektujemy się na deser w towarzystwie rarytasów świątecznych.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje