Ciekawe pytanie, na które ciężko odpowiedzieć, istnieje wszak około 10 000 rodzajów winorośli. Tylko nieliczne przyjęły się na całym świecie. Międzynarodowe odmiany, jak np. Merlot rosną w winnicach w wielu krajach, odmiany lokalne z kolei gwarantują uzyskanie wyjątkowych smaków win powstających wyłącznie na określonym terytorium.
Od gatunku winorośli zależy charakter wina. Dobór gron jest najważniejszym etapem produkcji wina, jak również najłatwiejszą do wyczucia cechą podczas jego próbowania. Podstawowy zapach winorośli różni się w zależności od takich czynników, jak: gleba, klimat, woda, oraz metody uprawy stosowane przez plantatora.
Najpopularniejsze gatunki winorośli pochodzą głownie z Europy - swoją wartość udowodniły na wiele wieków wcześniej zanim przekroczyły granice kontynentu.
Znajomość najważniejszych odmian winogron pozwala na lepsze poznanie bogactwa stylów i aromatów win z całego świata.
Zapraszamy serdecznie na krótką podróż po najbardziej cenionych szczepach czerwonych i białych.