Na smak i aromat wina duży wpływ mają siedlisko oraz sposób winifikacji. Czynnikiem decydującym jest jednak charakter szczepu użyty do produkcji lub też wykorzystany doń kupaż odmian. Gatunków winogron jest mnóstwo, do najważniejszych czerwonych zaliczane są cabernet sauvignon, merlot, syrah/shiraz, czy pinot noir. Wśród tych o stylu białym prym wiodą chardonnay, riesling oraz sauvignon blanc.
Wino można też z sukcesem i zadziwiającym efektem produkować z wykorzystaniem innych owoców, takich jak aronia, gruszka, śliwka, czarna porzeczka, czy wiśnia. Wina owocowe posiadają inną stylistykę niż wina gronowe, ale oferują równie dużo. W sklepie Euro-wino dostępna jest pełna gama
win owocowych marki Potęga Tradycji, z którą zdecydowanie warto się zapoznać.
Tymczasem uwagę chcielibyśmy przekierować na wina wzbogacane sokiem owocowym. Jednym z najciekawszych zestawień jest połączenie wina z sokiem z granatu, który jest źródłem witaminy B5, potasu i naturalnych fenoli. Ponad to ze względu na swe właściwości antyoksydacyjne, granat może wspomagać walkę ze złym cholesterolem.
Wino z dodatkiem soku z granatu jest trunkiem bardzo ciekawym i odżywczym, o smaku praktycznie niewymazywanym w pamięci.
W ofercie sklepu
Euro-wino znajdują się wina o takiej charakterystyce, a są nimi
Mogen David Pomegranate,
Arne Pomegranate, czy
Wilk Pomegranate w świetnej ozdobnej, prezentowej butelce.
Serdecznie zapraszamy!