Wina owocowe, pyszne, kolorowe...
Data dodania: 12-04-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wina owocowe mogą wywoływać, i bardzo często wywołują, skojarzenia z rustykalną rozrywką ludzi kochających wino. Produkcja w domowym zaciszu na własne potrzeby dostarcza wiele radości, a słowa pochwały z ust najbliższych o własnych trunkach to nie lada powód do dumy. Obecnie wytwarzanie win owocowych coraz śmielej wychodzi poza ściany gospodarstw i trafia do wyspecjalizowanych „winiarni”, w których powstają one na dużo szerszą skalę.
Wina owocowe znajdują bowiem odbiorców na rynku, a ich liczba powiększa się w zaskakująco szybkim tempie.
Można powiedzieć, że gałąź przemysłu win owocowych kwitnie niczym drzewa dające surowce do ich produkcji.
Wina gronowe nadal dominują, a przemysł tradycyjny nie toleruje konkurencji zewnętrznej.
Wina powstające z surowców innych niż winogrona są raczej ignorowane przez poważnych recenzentów wina.
Szkoda, bo mają one sporo do zaoferowania – m.in. bogaty smak, cudowny aromat, ciekawe doświadczenie i oszczędność – są bowiem dużo tańsze.
W palecie win owocowych znajdziemy nie tylko słodkie trunki (choć takowe przeważają).
Dostępne są także takie w wersji wytrawnej, jak np. wino gruszkowe, czy ekologiczne aroniowe, półwytrawnej jak np. wino z czarnego bzu, czy półsłodkiej jak np. rewelacyjne wino z czarnej porzeczki.
Wino owocowe, podobnie jak jego odpowiednik powstający z winogron, posiada prawdziwą złożoność i może być pięknie dopasowane do różnych potraw.
Wspaniale pasują też do deserów, np. wino z dzikiej róży, czy wino truskawkowe.
Wszystko co oferują wina owocowe dostępne jest „od ręki, tu i teraz”.
W przeciwieństwie do win gronowych nie nadają się do leżakowania, ale przy ich zaletach to chyba żaden problem.
Można powiedzieć, że gałąź przemysłu win owocowych kwitnie niczym drzewa dające surowce do ich produkcji.
Wina gronowe nadal dominują, a przemysł tradycyjny nie toleruje konkurencji zewnętrznej.
Wina powstające z surowców innych niż winogrona są raczej ignorowane przez poważnych recenzentów wina.
Szkoda, bo mają one sporo do zaoferowania – m.in. bogaty smak, cudowny aromat, ciekawe doświadczenie i oszczędność – są bowiem dużo tańsze.
W palecie win owocowych znajdziemy nie tylko słodkie trunki (choć takowe przeważają).
Dostępne są także takie w wersji wytrawnej, jak np. wino gruszkowe, czy ekologiczne aroniowe, półwytrawnej jak np. wino z czarnego bzu, czy półsłodkiej jak np. rewelacyjne wino z czarnej porzeczki.
Wino owocowe, podobnie jak jego odpowiednik powstający z winogron, posiada prawdziwą złożoność i może być pięknie dopasowane do różnych potraw.
Wspaniale pasują też do deserów, np. wino z dzikiej róży, czy wino truskawkowe.
Wszystko co oferują wina owocowe dostępne jest „od ręki, tu i teraz”.
W przeciwieństwie do win gronowych nie nadają się do leżakowania, ale przy ich zaletach to chyba żaden problem.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje