W czasie Wielkanocy królują jajka, które podawane są często i w różnych odsłonach. Para jajko-wino jest doprawdy parą trudną do stworzenia ze względu na specyfikę jajka, które lubi zmieniać odczuwanie smaku. Dobierając trunek do tego specjału warto skupić się zatem na dodatkach, w towarzystwie których zagości on na świątecznym stole. Doskonałą, sprawdzoną propozycją będzie cudownie uniwersalny szampan, tudzież inne dobre wino musujące, np. Cava Vilarnau. Trunki te doskonale wpiszą się w menu oparte na ciężkim majonezie, ostrym chrzanie, czy tuńczykowym farszu w jajku dając wytworną ucztę dla podniebienia.
Wielkanoc trudno jest także wyobrazić sobie bez pieczonych mięs, pasztetów, czy białej kiełbasy. Do tego typu potraw polecamy czerwone wyraziste Reserva da Familia Vinho Regional Lisboa, Tarichu Red Blend czy Lindemans Winemaker's Release Shiraz Cabernet, które w przystępnej cenie przeobrazi odświętny obiad w ekscytujące doświadczenie smaków. Na uwagę zasługuje również zachowujące doskonałą relacje jakości do ceny wino Montes Classic Cabernet Sauvignon.
Delikatne potrawy z drobiu, ryb, przystawki, sałatki doskonale połączą się z lekkim winem białym o świeżym smaku, które uwydatni smak potraw, ale go nie przyćmi. Wybornie sprawdzi się w tej roli Milton Park Chardonnay, Ben Ami Emerald Riesling oraz Anthilia Catarratto DOC Sicilia. Genialną propozycją białych win na Wielkanoc są wina nowozelandzkie. Marlborough to region stanowiący magiczną wręcz synergię warunków klimatycznych i glebowych, która wspierana jest przez ludzkie umiejętności i doświadczenie. Wyziębione, ale odpowiednio zahartowane przez zróżnicowane temperatury winogrona wyróżniają się świeżością, cytrusową żywotnością oraz bogactwem ziołowych nut. Rekomendujemy m.in. Sileni Sauvignon Blanc, Rapaura Sauvignon Blanc, Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Organic a także Kim Crawford Sauvignon Blanc Marlborough.
Do doskonałych, treściwych świątecznych ciast drożdżowych, aromatycznych serników, delikatnych mazurków, czy paschy polecamy wina o podobnych cechach, a wśród nich izraelski rarytas, Zmora Red. Znakomitą propozycją może być również słodkie Porto Cruz, Malaga oraz wino z dzikiej róży. Szczerze polecamy także półsłodkie wino Baron de Ley.