Wina na Święta
Data dodania: 28-11-2014
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wigilijne przysmaki na talerzu
Zgodnie z tradycją w dzień wigilijny obowiązuje post, zarówno jakościowy jak i ilościowy. Za dawnych czasów większość ludzi nie jadła niczego przez cały dzień, aż do wieczerzy wigilijnej. Bardzo dbano, aby na świątecznym stole znalazły się potrawy przyrządzone z produktów samodzielnie wyhodowanych, czyli pochodzących z gospodarstwa. Miało to zapewnić pomyślność i obfitość zbiorów w nowym roku. W czasie kolacji należało spróbować każdej z dwunastu postnych potraw, co gwarantowało nieprzemijające szczęście i radość do czasu kolejnych świąt Bożego Narodzenia. Zwyczaj ten przetrwał do dziś i stanowi nie lada wyzwanie dla naszych żołądków.
Do najbardziej znanych potraw wigilijnych należą barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa, karp smażony, karp w galarecie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem i kutia. Współcześnie, mimo dostępu do wielu nowoczesnych produktów spożywczych, większość z nas przestrzega przygotowywania tradycyjnych potraw.
Jedynym novum jakie można zaobserwować w aktualnych trendach jest częstsze niż kiedyś podawanie do tej jedynej w roku tak odświętnej kolacji wina.
Świąteczne przysmaki w kieliszku
Wybranie win do tradycyjnych wigilijnych potraw stanowi nie lada wyzwanie, warto zatem zaufać radom specjalistów i zakupić takie, które oscarowo odegrają swoją rolę, czyli podkreślą uroczystość serwowanych dań i uwypuklą ich wyjątkowe walory smakowe. Wieczerza wigilijna jest wszak jedną z najważniejszych w całym roku.
Do potraw wigilijnych na bazie grzybów proponujemy białe wytrawne wino ze szczepu Pinot Grigio, np. Pinot Grigio Castel Firmian Mezzacorona. Genialnie smakować z nim będą pierogi, kapusta z grzybami, bigos czy kulebiak. W towarzystwie karpia, ale też innych ryb świetnie sprawdzi się Chardonnay, np. Bear Crossing Chardonnay.
Do świątecznych ciast i słodkości idealne pasuje hiszpańska Malaga lub amerykańskie koszerne wina Mogen David lub Manischevitz.
Święta otwierają czas spotkań, którym towarzyszą także wyraziste, mięsne potrawy: schab ze śliwką, pieczenie, wędliny, pasztety. Doskonałym kompanem do tego typu potraw będzie np. Kumala Western Cape Cabernet Shiraz o bujnym bukiecie i aksamitnej końcówce.
Polecamy Wina na Wigilię
Jedynym novum jakie można zaobserwować w aktualnych trendach jest częstsze niż kiedyś podawanie do tej jedynej w roku tak odświętnej kolacji wina.
Świąteczne przysmaki w kieliszku
Wybranie win do tradycyjnych wigilijnych potraw stanowi nie lada wyzwanie, warto zatem zaufać radom specjalistów i zakupić takie, które oscarowo odegrają swoją rolę, czyli podkreślą uroczystość serwowanych dań i uwypuklą ich wyjątkowe walory smakowe. Wieczerza wigilijna jest wszak jedną z najważniejszych w całym roku.
Do potraw wigilijnych na bazie grzybów proponujemy białe wytrawne wino ze szczepu Pinot Grigio, np. Pinot Grigio Castel Firmian Mezzacorona. Genialnie smakować z nim będą pierogi, kapusta z grzybami, bigos czy kulebiak. W towarzystwie karpia, ale też innych ryb świetnie sprawdzi się Chardonnay, np. Bear Crossing Chardonnay.
Do świątecznych ciast i słodkości idealne pasuje hiszpańska Malaga lub amerykańskie koszerne wina Mogen David lub Manischevitz.
Święta otwierają czas spotkań, którym towarzyszą także wyraziste, mięsne potrawy: schab ze śliwką, pieczenie, wędliny, pasztety. Doskonałym kompanem do tego typu potraw będzie np. Kumala Western Cape Cabernet Shiraz o bujnym bukiecie i aksamitnej końcówce.
Polecamy Wina na Wigilię
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje