Schemat produkcji wina musującego jest dwufazowy. W pierwszym etapie fermentacji poddawane jest wino bazowe. Następnie dodawana jest specjalna mieszanka cukru i drożdży, która wywołuje drugą fermentację. I tutaj następuje istotne dla jakości wina rozróżnienie, bowiem druga fermentacja zachodzić może w butelce lub kadzi. Metodę, w której druga fermentacja zachodzi w butelce określana jest mianem klasycznej lub szampańskiej, powstające w ten sposób trunki należą do najbardziej prestiżowych. Tryb dopuszczający drugą fermentację w kadziach nazywany jest metodą charmat. Cały proces przeprowadzany jest masowo w dużym zbiorniku, w którym łączone są wszystkie składniki wina musującego. Gotowy produkt otrzymuje się w ten sposób szybciej i dzięki temu winiarnie mogą sprawniej reagować na warunki rynkowe niż duże domy produkujące szampana.
Gorąco polecamy szampańsko-musującą ofertę sklepu Euro-wino, w której znajdziecie Państwo mnóstwo wysokiej klasy win, w tym szampana w przystępnej cenie, Charles de Cazanove zachwycającą hiszpańską Cavę czy znane i lubiane włoskie Prosecco. Na uwagę zasługuje również niemieckie wino musujące z drobinkami złota Blue Nun Gold, które zjawiskowo prezentuje się w kieliszku.