Wina izraelskie – koszerna jakość
Data dodania: 13-06-2016
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Myśląc o winach izraelskich już na samym wstępie powinno się dokonać pewnego zasadnego usystematyzowania - nie wszystkie koszerne wina zostały wyprodukowane w Izraelu i nie wszystkie izraelskie wina są koszerne. Przepisy regulujące produkcję koszernego wina są najstarszymi na całym świecie. Niektóre z tych praw, np. orla, kilai hakerem wciąż są obowiązujące, inne jak np. shmittah, trumot & maserot mają już dzisiaj wyłącznie charakter symboliczny.
W czasach biblijnych, uchodziły one za rewolucyjne, opierając się na sprawiedliwości oraz równowadze kierowały uwagę ku głębszym kwestiom duchowości.
Przepisy te stały na straży produkcji win oraz ich jakości – wino koszerne nie mogło i nadal też nie może być winem „słabym”.
Koszerne oznaczenia nie powinny być jednak traktowane jako wyznacznik jakości wina.
Certyfikatom tego typu zdecydowanie bliżej jest do międzynarodowych norm ISO.
Oznacza to, że wszystkie surowce użyte do produkcji wina ( drożdże, beczki, środki klarujące, etc. ) muszą spełniać najsurowsze zasady higieny i jakości, przy czym najistotniejszą kwestią jest tutaj pochodzenie (nie przesadzony nacisk na czystość).
Typowe koszerne wino można współcześnie scharakteryzować, jako trunek wytrawny, wykonany z klasycznej odmiany, takiej jak np. Cabernet Sauvignon, która uprawiana jest w najlepszych winnicach Galilei.
Wysoka technologia wykorzystana przy jego produkcji, jak również doświadczenie i wiedza winiarza bez wątpienia mają duży wpływ na jego końcowy efekt.
Za wspaniały przykład wina koszernego uchodzić może Gamla Cabernet Sauvignon.
Jest to wino wyjątkowe, aromatyczne, pełne ciała i finezji odzwierciedlające smak dobrego życia, harmonii i miejsca, z którego pochodzi.
Można się w nim rozsmakować.
Podobnie jak w innych winach izraelskich.
Serdecznie je Państwu polecamy.
Przepisy te stały na straży produkcji win oraz ich jakości – wino koszerne nie mogło i nadal też nie może być winem „słabym”.
Koszerne oznaczenia nie powinny być jednak traktowane jako wyznacznik jakości wina.
Certyfikatom tego typu zdecydowanie bliżej jest do międzynarodowych norm ISO.
Oznacza to, że wszystkie surowce użyte do produkcji wina ( drożdże, beczki, środki klarujące, etc. ) muszą spełniać najsurowsze zasady higieny i jakości, przy czym najistotniejszą kwestią jest tutaj pochodzenie (nie przesadzony nacisk na czystość).
Typowe koszerne wino można współcześnie scharakteryzować, jako trunek wytrawny, wykonany z klasycznej odmiany, takiej jak np. Cabernet Sauvignon, która uprawiana jest w najlepszych winnicach Galilei.
Wysoka technologia wykorzystana przy jego produkcji, jak również doświadczenie i wiedza winiarza bez wątpienia mają duży wpływ na jego końcowy efekt.
Za wspaniały przykład wina koszernego uchodzić może Gamla Cabernet Sauvignon.
Jest to wino wyjątkowe, aromatyczne, pełne ciała i finezji odzwierciedlające smak dobrego życia, harmonii i miejsca, z którego pochodzi.
Można się w nim rozsmakować.
Podobnie jak w innych winach izraelskich.
Serdecznie je Państwu polecamy.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje