Wina gruzińskie zawsze w cenie
Obecnie zbiorów dokonuje się tu na 70 000 ha. U stóp Kaukazu na północnym wschodzie leży najpopularniejszy gruziński region – Kachetia , z które pochodzi blisko 70% rocznej produkcji.
W tutejszym umiarkowanym klimacie chronione przed zimnymi wiatrami z Rosji winogrona dojrzewają równomiernie dając bardzo interesujące wina gruzińskie.
W toku swej długiej botanicznej historii Gruzja została „pobłogosławiona” 500 różnymi odmianami winorośli.
Najbardziej znane wina gruzińskie:
Rkatsideli – dająca wyważone, pełne wyrazu białe łagodne i harmonijne wina o klasycznie wyraźnej cierpkiej nucie i pełnym owocowym smaku
Mtsvane – zdarza się, że białe wina z tego szczepu mają zielony odcień, nutę mineralną i mocny aromat owoców pestkowych, np. żółtych śliwek
Sparevi – to najbardziej rozpowszechniona w Gruzji odmiana na bazie której produkowane są czerwone, głębokie i trwałe wina. Nos jest wyrazisty, wina pełne ciała i posiadają godną uwagi finezję.
Gruzińscy winiarze bardzo silnie związani są z tradycją w związku z czym wina leżakują w zakopanych pod ziemią glinianych naczyniach mogących pomieścić wiele tysięcy litrów. Według starożytnego obyczaju wino pozostaje w swych kwewrach aż do momentu ich całkowitego sprzedania lub wypicia.
Serdecznie polecamy Państwa uwadze doskonale wina z tej części Europy – Gruzja potrafi zaskoczyć
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje