Wina gruzińskie – smak i tradycja
Data dodania: 02-02-2016
Słoneczny klimat i małe opady deszczu sprawiają, że tutejsi winiarze nie muszą martwić się nawadnianiem winnic.
Przyjazne, a co istotne, różnorodne warunki środowiska, które obejmują tereny od Morza Czarnego po góry Kaukazu, sprawiają, że mieszkańcy Gruzji posiadają ponad 500 regionalnych gatunków winorośli.
Gruzja, pomimo niedużych nakładów na promowanie swojego winiarstwa, coraz częściej jest zauważana na arenie międzynarodowej.
Po wprowadzeniu embarga na wina gruzińskie do Rosji wielu winiarzy załamało ręce i zamknęło winnice. Niektórzy wracają, nie tylko z powodu swoistego boomu na ich wina, ale też ze względu na wzrost ich jakości.
Wina te są nieskomplikowane a ich kompozycja dostosowana do podniebienia polskiego konsumenta, który w winach półwytrawnych poszukuje łagodności i owocu, a w wytrawnych głębi smaku, wyrazistości i koncentracji. W ofercie sklepu Euro-wino znajduje się kilka pozycji z tego regionu, którym warto przyjrzeć się bliżej.
Do najpopularniejszych win gruzińskich należą:
Pirosmani – półsłodkie wino będące mieszanką dwóch gatunków winogron: Tsolikauri i Tsitska
Tsinandali – pikantne świeże wino będące połączeniem winogron Rkatsiteli i Mtsvane
Tvishi – naturalne półsłodkie wino, wytwarzane z winogron Tsolikauri
Alazanis – półsłodkie wino występujące w wersji białej i czerwonej.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje
Wina gruzińskie, obok węgierskich, zajmują w Polsce wyjątkowe miejsce. Do znanego powiedzenia "Polak – Węgier dwa bratanki.." z powodzeniem można by dodać jeszcze Gruzina. Jego miejsce w trio jest jak najbardziej zasadne, opanowuje on nieco temperament swoich dwóch poprzedników i wnosi weń wielowiekową tradycję produkcji znakomitego wina, która wpisana jest już w dziedzictwo kulturowe tego kraju.
Kachetia jest największym regionem winiarskim w Gruzji.
Kachetia jest największym regionem winiarskim w Gruzji.
Słoneczny klimat i małe opady deszczu sprawiają, że tutejsi winiarze nie muszą martwić się nawadnianiem winnic.
Przyjazne, a co istotne, różnorodne warunki środowiska, które obejmują tereny od Morza Czarnego po góry Kaukazu, sprawiają, że mieszkańcy Gruzji posiadają ponad 500 regionalnych gatunków winorośli.
Gruzja, pomimo niedużych nakładów na promowanie swojego winiarstwa, coraz częściej jest zauważana na arenie międzynarodowej.
Po wprowadzeniu embarga na wina gruzińskie do Rosji wielu winiarzy załamało ręce i zamknęło winnice. Niektórzy wracają, nie tylko z powodu swoistego boomu na ich wina, ale też ze względu na wzrost ich jakości.
Wina te są nieskomplikowane a ich kompozycja dostosowana do podniebienia polskiego konsumenta, który w winach półwytrawnych poszukuje łagodności i owocu, a w wytrawnych głębi smaku, wyrazistości i koncentracji. W ofercie sklepu Euro-wino znajduje się kilka pozycji z tego regionu, którym warto przyjrzeć się bliżej.
Do najpopularniejszych win gruzińskich należą:
Pirosmani – półsłodkie wino będące mieszanką dwóch gatunków winogron: Tsolikauri i Tsitska
Tsinandali – pikantne świeże wino będące połączeniem winogron Rkatsiteli i Mtsvane
Tvishi – naturalne półsłodkie wino, wytwarzane z winogron Tsolikauri
Alazanis – półsłodkie wino występujące w wersji białej i czerwonej.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Wino - informacje