Piękna pogoda sprzyja grillowaniu. Konsumpcja pysznych potraw na świeżym powietrzu w towarzystwie rodziny czy znajomych to doskonała alternatywa dla codziennych posiłków spożywanych w domowym zaciszu. Tym bardziej, że dysponujemy większą ilością czasu – najczęściej grillujemy wszak w weekendy, które stwarzają okazję do dłuższych radosnych spotkań. Na ruszt najczęściej wrzucane są kiełbaski, karkówka, szaszłyki, ryby i warzywa. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy odpowiednia marynata i przyprawy. Kluczem do sukcesu może być jednak towarzystwo, w którym ów pyszności podamy. A jedną z najlepszych propozycji jest dobre wino – najlepiej takie odpowiednio skoncentrowane o łagodnym smaku i wyraźnych nutach wyczuwalnych na podniebiu. Warto pamiętać, by podawać je schłodzone i mimo wszystko nigdy nie w plastikowych kubeczkach.
Do grillowanego mięsa pasuje wiele win i wcale nie muszą być one bardzo wyszukane. Najważniejsze, by dobrze komponowały się z tym, co będziemy podawać. Do karkówki świetnie pasują trunki z Nowego Świata – np. Gato Negro Carmenere czy Incato Malbec. Oczywiście wzorowo sprawdzą się też trunki ze starego kontynentu – hiszpańska Quinta Essentia Tinto oraz francuskie Nos Racines Merlot. Ryby i warzywa proponujemy serować z dobrze schłodzonym portugalskim Vinho Verde, które orzeźwi i wspaniale ugasi też pragnienie. Swoje miejsce przy grillu znaleźć też mogą wina słodkie jak Muscat White czy półsłodka Campia Moldovei Muscat - najlepiej zaprezentują się one przy grillowanych owocach.