Wino bio/ekologiczne oznacza wino powstające z winogron pochodzących z uprawy ekologicznej, w której nie stosuje się produktów syntezy chemicznej, to znaczy nawozów sztucznych ani syntetycznych środków ochrony roślin. Ponad to w winiarni nie wykorzystuje się produktów pochodzenia zwierzęcego, ani surowców z roślin modyfikowanych genetycznie. Dozwolone jest natomiast używanie dwutlenku siarki, choć jego dawki są zazwyczaj znacznie niższe niż w winiarstwie standardowym.
Wina wegańskie powstają bez użycia przy ich produkcji środków pochodzenia zwierzęcego (kurze białko, kazeina, klej rybi czy żelatyna), wina te nie są klarowane ani filtrowane.
Wina z organicznych upraw to te, które wyprodukowane zostały z owoców zbieranych wyłącznie w winogradach certyfikowanych jako organiczne w oparciu o konwencjonalne metody winifikacji.
Z kolei
wina organiczne powstają zgodnie z zasadami nie tylko organicznego winogrodnictwa, ale również organicznej winifikacji.
Serdecznie polecamy organiczne wina
Luca Bosio.